Независне новине: БиХ од сутра почиње с уносом биометријских података друге генерације на биометријске пасоше, рекао је у понедјељак Синиша Мацан, директор Агенције за идентификационе документе (ИДДЕЕА).

У Бањалуци ће данас МУП РС организовати прес-конференцију тим поводом, те поводом примања двјестахиљадитог захтјева за биометријски пасош. Мирна Шоја, портпарол МУП-а, није жељела дати више информација уз напомену да ће на прес-конференцији бити више података.

Према Мацановим ријечима, од сутра ће се на биометријске пасоше БиХ уносити и биометријски податак отиска прста носиоца те путне исправе.До сада су биометријски пасоши садржавали само прву страницу пасоша са фотографијом носиоца на чипу, који су се дигитално потписивали. Овлаштена особа за провјере идентитета носиоца пасоша би на неком граничном прелазу у присуству носиоца пасоша провјеравала да ли оно што стоји на чипу одговара подацима на првој страници пасоша и фотографији, односно да ли одговара визуелном идентитету носиоца.

"Прва генерација" биометријских пасоша рађена је у складу са стандардима Међународне организације за цивилни ваздушни саобраћај (ICAO), док је "друга генерација" у складу са европском директивом из 2009. године, у којој је предвиђено да све земље ЕУ до 2012. године уведу другу генерацију биометријских података.

"Нови начин уношења података друге генерације неће ништа промијенити грађанима приликом предаје захтјева и издавања пасоша. Рокови остају исти и све процедуре такође. Стари биометријски пасоши са старим начином уношења података ће и даље да важе", рекао је Мацан.

Он је истакао да се додатни биометријски подаци додатно и штите, а постоји и додатна процедура за отварање података.

"Да би нека држава кренула да отвори те податке, мора да има посебан сертификат и посебну онлајн везу са граничним прелазом, односно том државом, у коју наш грађанин долази", рекао је Мацан и појаснио да та онлајн веза иде преко ICAO сједишта, те да ће се 2012. године започети са примјеном.

Мацан је истакао да се безбједност биометријских података додатно повећава, јер ће у будућности бити два облика биометријских података на пасошима.

"Ово је одлична порука да и пред самит ЕУ – западни Балкан покажемо колико смо урадили на сигурности и увођењу нових стандарда на путне исправе, јер многе европске земље још нису увеле те стандарде", рекао је он.