Реформе у правцу смањења јавне потрошње морају бити настављене – потребно је што је прије могуће потписати писмо намјере са Међународним монетарном фондом и наставити стендбај-аранжман, како би био задржан кредибилитет БиХ и овог аранжмана, један од закључака  Сталног комитета за финансијску стабилност БиХ, који је у Сарајеву одржао прву сједницу.

"Када је ријеч о фискалној политици у БиХ изузетно је важно да буџети за наредну годину буду испланирани реално и на вријеме, како би фискална позиција власти била задржана на планираном нивоу и буџетски корисници могли имати нормално сервисирање", саопштено је из Централне банке БиХ.

Један од закључака је да финансијски сектор у БиХ и даље показује знакове стабилности, иако је у првом кварталу ове године присутан раст неквалитетних кредита, те проблеми с профитабилношћу код одређеног броја комерцијалних банака, што може појачати ризике у банкарском сектору.

Из Централне банке БиХ саопштено је да су прелиминарни тестови на стрес показали да банке задовољавају прописани ниво капитализације, те да би у случају даљег погоршања економске ситуације неке банке требале додатни капитал.

Сједницом је предсједавао гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.Стални комитет за финансијску стабилност БиХ чине гувернер Централне банке БиХ, министри финансија у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ, те директори ентитетских агенција за банкарство и директор Агенције за осигурање депозита БиХ, објављено је на порталу бизнис.ба