Представници Европске комисије и институција Босне и Херцеговине сусрели су се у Бриселу како би разговарали о нивоу приближавања законодавства и преузимања прописа ЕУ у областима унутрашњег тржишта и конкуренције.

Напредак Босне и Херцеговине у процесу европских интеграција зависи од испуњавања захтјева из Споразума о стабилизацији и придруживању и Европског партнерства са ЕУ. Слободно кретање роба, услуга и капитала је од великог значаја за привредни развој Босне и Херцеговине.

У том смислу, БиХ треба да уради све како би завршила стварање јединственог економског простора. Преузимање прописа ЕУ у подручју унутрашњег тржишта чини добру основу за повећање извоза и на тај начин ствара боље услове за све економске актере, посебно за мала и средња предузећа (МСП).

На крају састанка Европска комисија и Босна и Херцеговина су усагласиле сљедеће закључке:

Босна и Херцеговина је постигла одређени напредак у сектору банкарства и по питању осигурања и финансијских услуга. Иако постоји размјена информација између заинтересованих страна, потребно је побољшати усклађивање прописа и њихову проведбу између ентитета. Надзор над банкама на државном нивоу још увијек није осигуран. Неопходно је да се систем јавних набавки у држави још више усклади са прописима ЕУ. На тај начин би уговорни органи од државног па све до општинског нивоа могли добити економски повољније понуде након расписивања тендера и набавке услуга, роба и радова.

Босна и Херцеговина би постигла добар напредак у подручју права интелектуалне, индустријске и трговинске својине, уколико би Парламентарна скупштина БиХ у наредном периоду усвојила одговарајуће законе. Сљедећи главни задатак за власти БиХ је боља координација и проведба ових прописа. Постигнут је одређени напредак у вези са слободом пословног настањивања.

Законодавство у области привредних друштава је у потпуности усклађено. Међутим, процедуре за регистрацију фирми у оба дијела државе би требале бити још једноставније. Босна и Херцеговина треба своје законодавство у подручју поштанских услуга додатно ускладити са acquis-em.

Договорено је да се успостави механизам за консултације како би се нашло рјешење које је у складу са acquis-em.

Комисија је поздравила напредак који је постигнут у области преузимања прописа ЕУ у подручју права привредних друштава, рачуноводства и ревизије. Ово ће помоћи да се створи боље правно окружење за фирме, а посебно за мала и средња предузећа. Ово ће такође допринијети повећању страних улагања.  Обје стране су се сложиле да заједно анализирају ситуацију у јавним предузећима по питању трговине и конкуренције. Комисија је у ту сврху понудила техничку помоћ у скорој будућности.Комисија је поздравила добро функционисање Конкуренцијског савјета/вијећа и изразила наду да ће и убудуће бити осигуран континуитет рада овог тијела путем одговарајућег и правовременог избора нових чланова.

Комисија је позвала Босну и Херцеговину да прије 1. јула 2010. године усвоји Закон о државној помоћи. У притовном, Комисија ће морати објавити да Босна и Херцеговина крши Привремени споразум у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, објављено је на страници Дирекције за европске интеграције.