Центри цивилних иницијатива и Центар за промоцију цивилног друштва данас су у Сарајеву представили Водич кроз буџет за грађане, чији је циљ да демистификује буџетски процес и помогне грађанима да препознају значај и начине свог учествовања у њему.

Амбасадор Велике Британије БиХ Мајкл Тејтам истакао је на конференцији за новинаре, на којој је представљен Водич, да владе буџетска средства треба да расподјељују на одговоран и транспарентан начин.

”Владе су дужне да адекватно усмјеравају јавну потрошњу на социјалне и економске приоритете земље”, рекао је Тејтам, оцијенивши као битно што је оваква публикација угледала свјетло дана прије октобарских избора у БиХ.

Британски амбасадор изразио је наду да ће Водич кроз буџет за грађане БиХ имати битну улогу у управљању јавним финансијама у БиХ.Према ријечима шефа Мисије Америчке агенција за међународни развој (УСАИД) у БиХ Алана Рида, стратегија придруживања БиХ ЕУ промовише активну улогу цивилног друштва у креирању легислативе.

“Владе треба да обезбиједе могућност да се чује глас цивилног друштва при доношењу буџета, а грађани имају одговорност да ту могућност искористе”, поручио је Рид.

Директорица Фонда отворено друштво Добрила Говедарица нагласила је да Водич пружа информације грађанима и организацијама цивилног друштва које кораке треба да предузму да би јавно изнијеле своје мишљење приликом доношења одлука о потрошњи буџетских средстава.

Говедарица је навела резултате једног истраживања невладиног сектора да око 85 одсто грађана БиХ не зна да огроман број запослених прима плату из државног буџета, док 76 одсто не зна које институције припремају буџет.

Менаџерица пројеката у Центру за развој цивилног друштва Мирјана Сирћо упозорила је да грађани и цивилно друштво у БиХ не учествују у процесу утврђивања приоритета јавних политика, као ни у томе како се расподјељују буџетска средства за те потребе. Израду и издавање водича помогли су Амбасада Велике Британије у БиХ и Мисија УСАИД у БиХ, преноси портал цапитал.ба