Црна Гора је од 11 источноевропских земаља које нису чланице Европске уније (ЕУ), са оцјеном 4,19, најближа испуњењу циљева Лисабонске стратегије економских и структурних реформи, док БиХ и Албанија заузимају два посљедња мјеста на листи, показује нови извјештај Свјетског економског форума (ВЕФ).

Црна Гора је, како је наведено у извјештају под називом “Лисабонски преглед 2010″, претекла Хрватску и заузевши прво мјесто постала “топ реформатор” међу земљама које нису чланице ЕУ.

“Црна Гора је надмашила и пет најниже рангираних земаља чланица ЕУ – Грчку, Пољску, Италију, Румунију и Бугарску", наводи се у Лисабонском прегледу.

Хрватска је другорангирана са оцјеном 4,18 и, како се додаје, у рангу је са Грчком, а испред четири нижерангиране земље ЕУ, док је Азербејџан надмашио Румунију и Бугарску, а Турска и Македонија Бугарску.

“Другим ријечима, најуспјешније земље које нису чланице добијају боље оцјене од укупног броја садашњих чланица”, констатовано је у извјештају.У групи источноевропских земаља које нису чланице ЕУ, земље Балкана након рангирања 11 показатеља, заузимају прва два мјеста, као и посљедња два.

“Црна Гора је најјача у областима финансијских услуга и социјалне укључености, гдје има оцјене изнад просјека 12 нових чланица ЕУ”, наведено је у Лисабонском прегледу.

Из тих области Црна Гора је добила оцјене 4,74 и 4,28.Добре оцјене Црна Гора је добила и за одрживи развој, 3,9, гдје је на другој позиција, иза Хрватске, као и за мрежну индустрију 4,6.Према либерализацији, Црна Гора је на другом мјесту са оцјеном 4,34, а према пословном окружењу на шестом, са оцјеном 4,32.На листи 11 источноевропских земаља које нису чланице ЕУ, посљедња два мјеста заузимају Албанија и БиХ са укупном оцјеном 3,47 односно 3,07, преноси портал цапитал.ба