У Брчком је одржана друга пленарна сесија у склопу Иницијативе „Грађани/ке за Европу“ о теми социоекономска политика.Цивилно друштво и политичке странке дискутирали су о начинима проведбе реформи у области запошљавања.

Дискусија је темељена на истраживачком документу "Анализа политика у области запошљавања у БиХ". Истраживање су, у склопу Иницијативе, провели независни истраживачи. Сврха овог документа је анализирање политика у области запошљавања и система запошљавања у БиХ у свјетлу приступних процеса ове државе у Европску унију. Документ садржи и шест препорука за превазилажење тренутних препрека.

"На државном нивоу не постоје министарство за рад и запошљавање и закон о раду и запошљавању. Тренутни систем агенција и завода за запошљавање није ефикасан нити ефективан, а администрирање здравственог осигурања преко служби за запошљавање је скупо, неефикасно и контрапродуктивно", наведено је у документу који је резултат истраживања чланица Иницијативе.

Истакнуто је и то да ће "овакво уређење система" представљати препреку у процесу приступања БиХ у Европску унију у области преговора о раду, запошљавању и мобилности радне снаге.

Гошћа пленарне сесије била је амбасадорица Француске у БиХ Марyсе Берниау.Она је наглаисла да је ова тема у средиштву свих дебата и у земљама Европске уније те да ће и бх. гласачи на предстојећим изборима водити рачуна о конкретним програмима политичких партија у области запошљавања прије него им дају свој глас.

"Расцјепкан институционални и легислативни оквир спрјечава провођење ефикасне политике на тржишту рада. Јединствен економски простор је увјет за примјену Споразума о стабилизацији и придруживању, а разуђеност тржишта спрјечава мобилност радника, што је један од увјета провођења из овог споразума",  казала је Берниау. Она је изразила жаљење што се нису појавиле све позване политичке странке, јер грађани имају право упријети прстом у одговорне политичаре и питати их шта ће учинити да унаприједе тржиште рада у БиХ. Сесији нису присуствовали СНСД, ДНС, СРС, ХДЗ 1990, ХСП и БПС.

Водитељица Иницијативе Уна Бејтовић је истакнула да не постоји неслагање ни око једног питања које је произишло из препорука истраживања Иницијативе, осим о питању формирања државног министарства.

"Зато се поставља питање зашто се сви ови приједлози већ не нађу на дневном реду парламената. Вјерујемо да ће се након данашње сесије већина препорука наћи у предизборним програмима политичких странака", закључила је Бејтовић. Свим грађанима треба бити јасна порука да странке које се нису појавиле не размишљају о суштинским реформама које су дио процеса европских интеграција БиХ, став је Иницијативе.

Трећа пленарна сесија о пољопривреди и руралном развоју бит ће одржана 19. маја 2010. у Бањој Луци. Иницијатива Грађани/ке за Европу одвија се под покровитељством специјалног представника Европске уније у БиХ, уз финансијску подршку Шведске агенције за међународни развој и у сурадњи с Дирекцијом за европске интеграције у БиХ, саопћено је из АЦИПС-а, а преноси портал реци.ба