Запослени грађани у ФБиХ ове године по први пут имају прилику остварити поврат плаћеног пореза на доходак. Међутим, за све који то покушају, лако би то могла постати права бирократска авантура која ће их на крају коштати више новца него што би евентуално могли добити натраг!Закон је предвидио могућност да се пореска основица може умањити на три начина. Доказима о уплаћеним премијама животног и добровољног пензионог осигурања, документацијом о трошковима здравствених услуга и набавке ортопедских помагала, те у случају отплате стамбеног кредита ако се први пут рјешава стамбено питање.Најлакше ће бити доказати уплаћивање животног или пензионог осигурања, јер ће за то бити довољно доставити потврду о уплати. Но, већ за доказивање трошкова здравствених услуга настају проблеми.

Наиме, да би се осигурао поврат дијела плаћеног пореза, уз годишњу порезну пријаву, треба доставити оргиналну документацију овлаштених здравстевних установа, потврду о партиципацији, потврду о плаћању трошкова, копију рецепта за лијекове регистроване на територији ФБиХ, те рачун апотеке.

У случају плаћања ортопедских помагала требат ће доставити још и доказ о степену инвалидности те изјаву да за ове сврхе није примљена донација!Још и више папирологије бит ће потребно у случају доказивања отплате стамбеног кредита. За ово се порезној управи треба доставити копија уговора о кредиту, овјерена потврда или листинг банке као доказ о плаћеним каматама, доказ да обвезник или његов брачни друг не посједује непокретну имовину за становање којег издају судови или опћине, те доказ да се средствима узетог кредита први пут рјешава стамбени проблем!

Директор Порезне управе ФБиХ Мидхат Арифовић каже да је због малих плаћа које радници у ФБиХ примају, основица за обрачун пореза доста ниска, па је самим тим и евентуални износ поврата пореза такођер низак.Он сматра да ће бити доста случајева да ће износ поврата износити, примјерице, седам марака, што значи да ће много више коштати обрада таквих захтјева!Но, кантони у ФБиХ из чијих буџета би се требао вратити новац, нису планирали средства за ове намјене, па тако грађани који чак и прикупе сву потребну документацију, могуће да неће моћи доћи ни до својих седам марака.Интересантно је да закон предвиђа и пореску олакшицу у случају да неко први пут намјерава ријешити свој стамбени проблем.

Међутим, Министарство финансија ФБиХ још увијек није дало тумачење како ће се доказивати ова намјера, па су у Порезној управи ФБиХ одлучили тражити потврду од банке да одобрени новац није утрошен у неке друге сврхе, уз накнадно достављање уговора и доказа о плаћању купљеног стана.