Нова власт након предстојећих избора мора донијети одлуке које ће значити проведбу европских услова, а политички лидери у БиХ тврде да су спремни да крену у том правцу. Изјавио је то Мигуел Анхел Моратинос, министар вањских послова Шпаније и предсједавајући Вијећа ЕУ, који је са замјеником америчког државног секретара Џејмсом Стајнбергом протекла два дана разговарао с политичким лидерима у БиХ.

"Имали смо добре, квалитетне и продуктивне разговоре с бх. лидерима. Након избора нови људи и нова власт морају донијети озбиљне одлуке како би прихватили и провели европске стандарде. Вратит ћемо се почетком јуна у БиХ и тада лидери могу дати свој конкретан доприност или кроз одређене декларације или кроз реализацију приоритета", казао је Моратинос. Стајнберг је најавио да ће БиХ и западни Балкан остати у фокусу заједничког дјеловања САД и ЕУ.

Предсједник САД Барак Обама и секретарка Хилари Клинтон изразили су јасно опредјељење за БиХ и цијели регион", истакао је Стајнберг.

Предсједници највећих политичких партија потврдили су да ће челници ЕУ на јунском самиту у Сарајеву објавити укидање виза за грађане БиХ. Сулејман Тихић, предсједник СДА, истакао је да ће одлука о укидању виза ступити на снагу до предстојећих избора.

"СДА се залаже и за проведбу пресуде Европског суда за људска права за што нам не треба много времена", казао је Тихић.

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, поновио је да одлука овог суда може бити промијењена брисањем уставних одредаба које говоре о етничкој припадности кандидата.

"Ако се будемо придржавали изворног Дејтона, ми смо све даље од угрожавања територијалног интегритета БиХ. Ако нас тјерате да РС буде умањена због неког европског пута, онда хвала за тај пут",  рекао је Додик.

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић рекао је да је договорен састанак 2. јуна у Сарајеву на којем ће бити ријечи о будућности западног Балкана.

"Тражили смо и добили апсолутну подршку да одмах након избора, у периоду од четири до шест мјесеци, дође до промјене Устава, да и они у јавности стварају климу и преносе јасан став да у БиХ више немамо времена за калкулисање у вези с Уставом, јер не можемо о томе причати и наредних 10 година", нагласио је Човић.

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао је да је охрабрен чврстим партнерством САД и ЕУ када је ријеч о будућности БиХ.

Представницима америчке и администрације ЕУ Божо Љубић, предсједник ХДЗ 1900, уручио је декларацију с амандманима за које сматра да морају бити уграђени да би уставна реформа била потпуна. Младен Иванић, предсједник ПДП-а, нагласио је да је било тешко очекивати да се владајућа петорка усагласили о било чему пола године пред изборе, па и о проведби пресуде Европског суда за људска права,објављено је на порталу независне.цом