Високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инзко јучер се у Сарајеву састао с министром вањских послова Шпаније Мигуелом Анхелом Моратиносом и замјеником државног секретара САД-а Јамесом Стеинбергом.

Инзко је у разговору истакао да је "ситуација у БиХ узнемирујућа" и да октобарски избори представљају прилику да се овај тренд промијени.

Званичници ЕУ и САД-а изразили су наду да ће предизборна кампања бити усмјерена на стварање бољих услова за живот свих грађана као и на конкретне мјере којима би се осигурало да БиХ крене што брже према ЕУ и НАТО-у.

"Ове конкретне мјере односе се на економију и уопштено на реформе које ће претворити БиХ у вјеродостојног кандидата за чланство у ЕУ", рекао је Инзко.

Додао је да то такођер значи да се политички лидери требају суздржавати од вјештачког подизања тензија.У вези с позивима на мирно раздруживање, званичници ЕУ и САД-а су се сложили с високим представником и специјалним представником ЕУ да Дејтон не нуди такву могућност.

"Овакве тврдње су неприхватљиве и с њима се мора престати", рекао је Инзко те подвукао да БиХ може постати чланица ЕУ и НАТО-а једино као држава и не постоји друга опција.

Разговарано је и о испуњењу циљева и услова које је поставио Управни одбор Вијећа за проведбу мира за затварање ОХР-а.Инзко је информирао Стеинберга и Моратиноса да се и мали напредак, који је у посљедње вријеме остварен, догодио захваљујући ОХР-у који је сачинио попис државне имовине који се сада може користити као основа за њену подјелу.

Моратинос и Стеинберг налазе се у посјети БиХ како би дали подстрека и убрзали помаке БиХ према евроатлантским интеграцијама, саопћено је из ОХР-а, преноси портал свевијести.ба