Независне.цом: Делегати у Дому народа Парламента ФБиХ у четвртак су себи и колегама из Представничког дома изгласали бенефицирани радни стаж, тако да ће по окончању овог мандата моћи остварити право на пензију само са 20 година радног стажа. По Закону о пензионом осигурању ФБиХ, "обични смртници" у старосну пензију могу отићи са 65 година старости и 40 година стажа.

Делегати су се јучерашњим усвајањем амандмана на Закон о платама у институцијама власти у ФБиХ, опредијелили и за висину своје пензије, па ће она бити 65 одсто од посљедње исплаћене плате. Ако основица по новом закону буде 400 КМ с коефицијентом од 8,10, основна плата делегата и посланика бит ће 3.240 КМ, а пензија око 2.100 КМ.

Делегати су и породици осигурали да ужива у пензији. У случају њихове смрти, породица ће примати 60 одсто пензије покојника, односно око 1.200 КМ.Амандман о бенефицираном стажу и висини пензија за парламентарце предложио је Мика Лешић, делегат Клуба српског народа.

Влада ФБиХ његов амандман није прихватила, али га је подржала већина делегата из сва три клуба народа и то углавном из владајућих странака. Свој глас подршке дао је и Драгомир Билић, делегат из српског клуба и члан СДП-а БиХ, иако су његове страначке колеге биле против амандмана. Након што је амандман усвојен, Светозар Пударић из СДП-а истакао је како је Билић због начина на који је гласао искључен из ове политичке странке. Лешић каже како га није срамота што је уложио овај амандман, тврдећи како и даље ради за народ који га је и изабрао.

"Делегати и посланици немају статус државних службеника и по окончању мандата заврше на улици", каже Лешић, који, са 56 година старости и више од 20 година радног стажа, каже да му неће бити мала пензија од 2.100 КМ.

Вјекослав Беванда, министар финансија ФБиХ, тврди како овај амандман неће утицати на буџет ФБиХ, али ће оптеретити Фонд ПИО. Дом народа Парламента ФБиХ јучер је подржао и Владину верзију Закона о платама, којим је предвиђено повећање плата упосленима у власти у ФБиХ.

Законско регулисање плата запослених у институцијама мора бити завршено до 31. марта у оба дома Парламента ФБиХ због наставка аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Влада ФБиХ јучер је прихватила и амандмане неколико делегата којима су увећани коефицијенти за намјештенике, полицијске и службенике Затворске полиције.

У Владином Приједлогу закона о платама није било предвиђеног паушала за посланике и делегате, па је Влада ФБиХ прихватила амандман предсједавајућег Дома народа Стјепана Крешића, којим је предвиђено увођење и паушала, који неће бити већи од просјечне плате, односно 793 КМ.Тако ће парламентарцима, по новом закону са основицом од 400 КМ, основна плата бити 3.240 КМ. Имат ће паушал од око 800 КМ, регрес, топли оброк, плаћено одсуство, накнаде за одвојени живот, четири викенда, рентање стана, трошкове становања, путовања и репрезентацију.

Саша Магазиновић, делегат из српског народа, упозорио је како је Закон о платама дискриминирајући за жене, јер накнаду током породиљског допуста у висини пуне плате имат ће само жене које раде у органима власти у ФБиХ.

"По закону, жене које раде у органима власти примат ће накнаду од кантона, а разлику до пуне плате намириват ће им институција у којој су запослене. То значи да жене које раде у приватним фирмама немају право да имају дјецу", упозорио је Магазиновић.

Деблокирано око милијарду КМ

Дом народа Парламента ФБиХ јучер је подржао просторну основу Просторног плана подручја посебних обиљежја од значаја за ФБиХ "Аутоцеста на коридору 5ц" и дао сагласност за кредит Еуропске инвестицијске банке од 75 милиона еура за градњу дионице Какањ – Зеница.

На овај начин деблокирано је око милијарду КМ за градњу четири дионице аутопута на коридору 5ц: Свилаја – Оџак, Дривуша – Доња Грачаница, Влаково – Тарчин и Звировићи – Бијача.

Просторну основу дан раније усвојила је и Влада ФБиХ, али без понуђених рјешења за спорне трасе аутопута на подручју Благаја и Почитеља. Рјешење за ове трасе у року од шест мјесеци требало да би да понуди комисија, чије је формирање јучер подржао и Дом народа.