Предстојећи општи избори у БиХ требају омогућити да земља брже крене ка Европској унији, поручио је јучер у Сарајеву Штефан Филе, комесар ЕУ за проширење.Оцијенио је да су политички лидери у БиХ и у цијелом региону опредијељени за европску будућност својих земаља, али да то требају доказати провођењем реформи за добробит својих грађана.

"ЕУ потврђује европску перспективу свих ових земаља али очекује да провођење услова буде унутрашња ствар свих земаља укључујући и БиХ", рекао је Филе након сусрета с предсједавајућим Вијећа министара БиХ Николом Шпирићем.

Европски комесар нагласио је да је веома важно да БиХ пресуду Европског суда у Старзбуру проведе прије расписивања октобарских избора и да је неопходно да они буду проведени по Уставу који неће бити дискриминирајући.Најавио је и да ће Европска комисија средином марта Вијећу ЕУ и Европском парламенту послати извјештај о проведби услова за укидање виза бх. грађанима.

"БиХ је у претклих неколико мјесеци урадила огроман посао и пошто још трају консултације у ЕК не могу рећи каква ће бити препорука о визној либерализацији, али могу рећи да се крећете у добром правцу", казао је Филе и нагласио да не би било у скалду са европским аспирацијама БиХ ако наша земља идуће године не проведе попис становништва.

Шпирић је одговорио да постоје још мале политичке разлике у процесу усагалашавања закона о попису.

"Вјерујем да ће Радна група бх. парламента успјети постићи договор о овом закону и да ће попис бити одржан идуће године. Било би штета да БиХ пропусти прилику да донесе овај закон јер је ЕУ исказала спремност да финансијски и технички помогне припрему и провођење пописа" оцијенио је Шпирић.

Напоменуо је и да ће Радна група за проведбу пресуде из Стразбура у понедјељак имати припремљене амандмане на Устав БиХ.

"Амандмани који значе провођење пресуде су минимум испод којег не можемо ићи, али ако постоји политичка воља унутар Радне групе и двотрећинска подршка у парламенту, немам ништа против да се иде и шире од тога", додао је Шпирић.

Он је истакао и да вјерује да довођење министра сигурности БиХ Садика Ахметовића у везу са сексуалним искориштавањем малољетнице из Братунца неће утицати на европски пут наше земље.

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе током једнодневне посјете разговарао је јуче и са члановима Предсједништва БиХ и премијером ФБиХ Мустафом Мујезиновићем.Заказани састанак с премијеорм РС Милорадом Додиком отказан је, а из Делегације Европске комисије у БиХ казали су да су разлог здравствени проблеми предсједника Владе РС.