Независне новине: Приједлог закона о платама и накнадама упослених у органима власти у ФБиХ, који је федерална влада усвојила у уторак, предвиђа повећање плата у органима јавне управе.

По приједлогу новог закона о платама, како су раније упозоравали поједини посланици СДП-а, основица не смије бити мања од 70 одсто просјечне плате у ФБиХ, односо од 370 КМ.По овој рачуници предсједница ФБиХ Борјана Кришто, којој је загарантован коефицијент 10 по новом Закону о платама, имала би плату готово 1.000 КМ већу од садашње. Њена садашња плата с основицом од око 340 КМ и коефицијентом осам, без других накнада и примања, износи око 2.800 КМ, а промјена ће бити 3.800 КМ.

Коефицијент за премијера ФБиХ Мустафу Мујезиновића, допредсједавајуће ФБиХ Мирсаду Кебо и Споменку Мићић и предсједавајуће оба дома Парламента ФБиХ Сафета Софтића и Стјепана Крешића, по новом закону је 9,8, па би њихова плата била око 3.600 КМ.

Најнижи коефицијент од 6,5 припада савјетницима, а шест замјеницима федералног правобраниоца. По овом закона коефицијенти намјештеника крећу се од 2,6 до 1,5, а полицијских службеника од шест до 2,15 и бит ће у вези с чиновима.

Исмет Бајрамовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, каже како нови закон мора омогућити да плате функционера буду јавне јер су цифре које се сада појављују у јавности само нагађања и спекулације.

"Свакако ваља подсјетити како је просјечна плата у металској индустрији око 450 КМ, у текстилној око 400 КМ, а у услужној дјелатности око 550 КМ", истакао је Бајрамовић.

Из Уреда за информисање јучер је саопћено како је Влада ФБиХ утврдила Приједлог закона о платама уважавајући све примједбе парламентараца. У закону поново није била дефинирана основица за обрачун плата. Током расправе о Нацрту закона о платама у Парламенту ФБиХ парламентарци су тражили да до усвајања приједлога закона и његовог упућивања у парламентарну процедуру буде утврђена основица.

"Влада је приликом утврђивања приједлога закона у обзир узела и примједбе које су изнесене на сједници Економско-социјалног вијећа ФБиХ (ЕСВ), одржаној у уторак. Прецизирано је да на снази остане раније договорена основица и утврђени коефицијенти најдуље мјесец дана, ако представници Синдиката и Владе не договоре основицу", саопћено је из валидног Уреда за информисање.

Влада ФБиХ ће утврдити привремену основицу прилагођену коефицијентима дефинираним у новом закону ако и након мјесец не буде договора.

"Тако би основна плата остала на досадашњем нивоу, с тим да не може бити мања од посљедње исплаћене. Привремена основица остаје на снази до коначног утврђивања основице за обрачун по коефицијентима предвиђених овим законом", наведено је у саопћењу.

Мустафа Мујезиновић, премијер ФБиХ, истакао је како ће упсоленима у органима управе ФБиХ, ако основица не буде договорена, плате бити исплаћиване у истом износу у којем су биле и до сада.

"Нови закон о платама је добар јер предвиђа укидање давања на све и свашта. Омогућит ће значајне уштеде. Неће бити накнада за разне комисије, награђивања и слично. На истовјетан начин вреднује истоврсне послове на свим нивоима власти у ФБиХ", рекао је Мујезиновић.

Салих Крушчица, предсједник Синдиката државних службеника и намјештеника ФБиХ, задовољан је утврђеним приједлогом закона. Вјерује како ће се представници Владе ФБиХ и Синдиката успјети договорити у предвиђеном року, тако да алтернативне мјере неће бити примјењиване.

"Влада ФБиХ измијенила је одредбе чланова закона с којима нисмо били сагласни. Раније је Влади ФБиХ била остављена могућност да утврди основицу за обрачун плаћа ако не буде договора. Сад тога више нема него ће на снази бити основица која је раније утврђена, односно оснивца која се сада користи за обрачун плаћа", рекао је Крушчица.

Закон о платама и накнадама у органима власти ФБиХ у оба дома Парламента ФБиХ мора бити усвојен до 31. марта како би био настављен аранжман с ММФ-ом. Законом су прописани платни разреди и коефицијенти изабраних дужносника, носитеља извршних функција, савјетника државних службеника и намјештеника, полицијских слижбеника и службеника Судске полиције те затворских полицајаца стражара.

За изабране дужноснике, носиоце извршних функција и савјетнике прописано је девет платних разреда с припадајућим коефицијентима. Највећи коефицијент је десет, а најмањи шест. Државни службеници разврстани су у 11, а намјештеници у седам разреда.