Фена: Мрежа “Грађани/ке за Европу” до септембра ове године одржат ће у званичним институцијама широм БиХ пет пленарних сесија на којима ће се с представницима политичких странака у овој држави водити јавна расправа о имплементацији приоритета о придруживању Европској унији.

Иницијатива “Грађани/ке за Европу” представља мрежу невладиних организација (НВО) из цијеле Босне и Херцеговине окупљених ради вођења директних дијалога с домаћим политичким странкама о кључним мјерама које политичари треба да испуне како би БиХ приближили Европској унији, саопћено је из АЦИПС-а.

Активности ове мреже се имплементирају под покровитељством специјалног представника ЕУ за БиХ (ЕУСР) и уз финансијску подршку Краљевине Шведске путем Шведске међународне агенције за развој и сарадњу (СИДА), ради јачања интензитета и квалитета јавног дијалога о кључним питањима ЕУ у БиХ.Ову мрежу НВО-а чини више од 20 домаћих организација из БиХ.

Оне ће се састајати редовно у 2010. години да би надгледале и анализирале развој и изазове везано за проведбу неколико приоритета ЕУ-а.Ове приоритете су изабрале невладине организације и односе се на Акцијски план БиХ у вези са Споразумом о стабилизацији и придруживању (САА), Европским партнерством (ЕП) и смјерницама за либерализацију визног режима.Приоритети се такођер тичу грађанских препорука које су произашле из јавних дискусија које су организиране од НВО-а у БиХ у прољеће 2009. под покровитељством ЕУСР-а.