Фена: Протокол за програм техничке сарадње између Европске централне банке (ЕЦБ), Делегације Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини и Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ) потписан је данас у Сарајеву у просторијама ЦББиХ. ЕУ је додијелила један милион еура за овај програм из Инструмента за претприступну подршку (ИПА).

Циљ програма је подршка ЦББиХ у њеним напорима да имплементира стандарде централног банкарства ЕУ у припреми за приступање Босне и Херцеговине ЕУ. Осамнаестомјесечни програм представља наставак програма процјене потреба који је проведен 2007., а почиње 1. априла.

Трипартитни протокол потписали су чланица Извршног одбора Европске централне банке Гертруде Тумпел-Гугерелл, шеф Делегације ЕУ у БиХ амбасадор Димитрис Коуркоулас и гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић. У оквиру програма техничке помоћи, како је казао Козарић, експерти Европске централне банке и седам централних банака еурозоне помоћи ће ЦББиХ да унаприједи области које су од изузетног значаја за пут БиХ ка ЕУ.

„Веома је важно да извјештаји ЦББиХ, методологија, процјене или правна регулатива буду усклађени с европским стандардима што ће омогућити разумијевање и снажнију сарадњу с Европском централном банком и централним банкама еурозоне“, казао је Козарић. Због тога ће овим пројектом бити обухваћени статистика, економска анализа и истраживање, финансијска стабилност, хармонизација легислативе с ЕУ, координација интеграција с ЕУ и унапређење услуга информационе технологије у ЦББиХ.

„Добра пракса централног банкарства није битна само за функционисање Централне банке већ и за добро функционисање економије у цјелини. Вјерујем да ће од тога користи имати БиХ и њени грађани“, додао је Козарић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Димитрис Коуркоулас казао је да је ЦББиХ једна од најснажнијих институција у земљи која ужива високу репутацију и поставља се као стуб монетарне стабилности.

„ЕУ остаје посвећена пружању подршке ЦББиХ осигуравањем техничке сарадње која има за циљ даље усаглашавање ЦББиХ са стандардима централних банака еуросистема.

Припрема за будуће чланство ЦББиХ у заједници централних банака ЕУ је значајан изазов, а овај пројект, додао је Коуркоулас, бит ће један од корака на том путу. Мобилизират ће стручњаке из националних централних банака Њемачке, Грчке, Шпаније, Италије, Холандије, Аустрије и Словеније да раде с колегама из БиХ да би им у томе помогли, а свим тим напорима управљат ће ЕЦБ.

„Ми у Европској централној банци, заједно с нашим партнерима имамо озбиљан интерес у БиХ, западном Балкану и уопће у сусједству ЕУ. Наше економије су блиско везане, једнако као наше културе и хисторије. Финансијска криза је била јасан знак да живимо у интегрираној међународној економији гдје банке и остале финансијске институције дјелују преко граница и гдје су тржишта финансијских инструмената заиста глобална“, казала је чланица Извршног одбора Европске централне банке Гертруде Тумпел-Гугерелл.