Независне новине: Плате упослених у органима власти у ФБиХ биће увећане ако се не измијени Закон о платама у односу на Владин нацрт, упозорио је јуче Дамир Машић, посланик СДП-а у Представничком дому Парламента ФБиХ. Влада ФБиХ на јучерашњој ванредној сједници поново је разматрала Нацрт закона о платама и накнадама у органима власти ФБиХ, за који тврде да је сада усклађен с примједбама и сугестијама из парламентарне расправе и са ставовима Свјетске банке.

Основица за обрачун плата ни јучер није била уврштена у Нацрт закона, иако је њено дефинисање била основна ранија сугестија већине посланика у оба дома Парламента ФБиХ. Овим законом на јединствен начин требало би да буде дефинирана област примања у ФБиХ и то с циљем једнаког вредновања истоврсних послова на свим нивоима власти. Оба дома Парламента ФБиХ закон морају усвојити до 31. марта, како би био настављен аранжман с Међународним монетарним фондом.

"Посланици СДП-а БиХ не могу прихватити закон ако га је Влада ФБиХ данас разматрала у истовјетној форми која је била и у парламентарној процедури. Такав закон неминовно значи повећање плата у односу на садашње. Недопустиво је да наше плате буду увећане, а касне редовне исплате", казао је јуче Машић и оцијенио да би повећање плата функционерима било и безобзирно и безобразно.

Садашња основица за обрачун плата у ФБиХ виша је од 340 КМ или 44 одсто просјечне плате у ФБиХ. По ранијем закону о правима изабраних дужносника, носилаца извршних функција и савјетника коефицијент или платни разред за предсједницу и потпредсједнике ФБиХ, премијера и предсједавајуће оба дома Парламента ФБиХ био је осам. Помножено са основицом вишом 340 КМ њихова основна плата, без других накнада и примања, сада је око 2.800 КМ.

Према ранијој оцјени посланика СДП-а, основица за обрачун плата, по Нацрту новог закона о платама, не смије бити мања од 70 одсто просјечне плате у ФБиХ или око 370 КМ. По овој рачуници предсједница ФБиХ, којој је загарантован коефицијент десет по новом Владином приједлогу закона о платама, имала би плату готово за 1.000 КМ већу од садашње.Коефицијент за премијера, допредсједавајуће ФБиХ и предсједавајуће оба дома Парламента ФБиХ, по новом закону је 9,8, па би њихова плата била око 3.600 КМ. Најнижи коефицијент од 6,5 припада савјетницима, а шест замјеницима федералног правобраниоца.

По новом нацрту закона о платама коефицијент намјештеника крећу се од 2,6 до 1,5, а полицијских службеника од шест до 2,15 и бит ће у вези с чиновима.Из Уреда за информисање, након јучерашње сједнице Владе ФБиХ саопћено је како је за изабране дужноснике, носиоце извршних функција и савјетнике прописано девет платних разреда с припадајућим коефицијентима.

"Највећи коефицијент је десет, а најмањи шест. Државни службеници разврстани су у једанаест, а намјештеници у седам разреда. Основицу за обрачун плата утврдит ће Влада ФБиХ у договору са синдикатом, при чему ће у обзир бити узети раст животних трошкова и буџетске могућности. Основица ће бити исказана постотно у односу на просјечну плату у ФБиХ", саопћено је из Владе ФБиХ.У Влади ФБиХ наглашавају да ће, ако не буде постигнут договор са синдикатом, најдуже мјесец на снази бити раније договорена основица.

"Ако и након мјесец не буде договора, Влада ће донијети одлуку о привременој основици, која ће бити на снази до коначног договора са синдикатом", наводи се у саопћењу.

Мустафа Мујезиновић, премијер ФБиХ, истакао је како су у току преговори са синдикатом те да још основица није договорена.&qуот;О томе ћемо разговарати на сједници Владе ФБиХ вјероватно до 20. марта, када ће Приједлог закона о платама поново бити на дневном реду&qуот;, рекао је Мујезиновић.