Независне новине: Шефови дипломатије ЕУ јучер су у Бриселу продужили мандате већини специјалних изасланика Уније у свијету, укључујући и Валентина Инцка, који је њен изасланик у Босни и Херцеговини.Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је да у Европској унији влада забринутост због развоја у Босни и Херцеговини, као и увјерење да ће та земља изгубити годину дана на европском путу. Упитан како гледа на продужење мандата специјалном представнику Уније и међународне заједнице у БиХ Валентину Инцку, Лајчак је одговорио да је то "логичан потез".

Вијеће ЕУ јучер није, иако је то најављено, расправљало о ситуацији у БиХ на основу извјештаја којег је министрима вањских послова требало да поднесе Кетрин Ештон, висока представница ЕУ за вањску и сигурносну политику. Ештонова је у разговору за &qуот;Независне&qуот; раније најавила да ће ЕУ позорно пратити ситуацију у БиХ, те да ће свој извјештај о прошлоседмичној посјети БиХ данас презентирати Вијећу ЕУ.

Чланови Европског парламента и Парламентарне скупштине БиХ објавили су заједничку изјаву у којој се наводи да је чланство у ЕУ понуђено БиХ као једној држави, а не њеним конститутивним дијеловима, па су стога покушаји нарушавања суверенитета државе у потпуности неприхватљиви.

"Политички лидери и одговорне власти умјесто нарушавања суверенитета пажњу треба да усмјере на заједничко разумијевање и помирење како би се подржала стабилност и међуетнички мир у земљи", наведено је у јучер објављеној заједничкој изјави парламентарних делегација ЕУ и БиХ.

Ова изјава проистекла је из интерпарламентарних сусрета одржаних 15. и 16. фебруара ове године.

У изјави је наведено да је БиХ у 2009. години и даље споро напредовала у испуњавању захтјева у вези с Процесом стабилизације и придруживања. Посебно је примијећено да је недостатак напретка при стварању функционалније и одрживије структуре државе, као и на јачању поштивања људских права и основних слобода, изузетно забрињавајући.

"Политички лидери треба да се суздрже од политике мржње, националних програма и сецесионизма, а осуђујемо унилатерално одустајање од реформи", наведено је у изјави.

Делегације Европског и парламента БиХ нагласиле су да је уставна реформа и даље кључни услов како би се осигурала успостава дјелотворне и функционалне државе.

"Политички лидери треба да третирају уставну реформу у свјетлу недавне пресуде Европског суда за људска права као питање које је од највећег значаја. Релевантна правила која уређују изборе могу бити измијењена и допуњена прије сљедећих опћих избора како би било избјегнуто да се ти избори проводе према одредбама које крше Европску конвенцију о људским правима", стоји у изјави.