Независне новине: Стопа незапослености у прошлој години на нивоу БиХ је износила 24,1 одсто, с тим да је у РС била 21,4 одсто, ФБиХ 25,7 одсто, а у Брчко дистрикту 29,2 одсто, показују подаци анкете Агенције за статистику БиХ о радној снази у 2009. години.

Анкета је рађена на узорку од 10.059 домаћинстава, од чега 6.066 у ФБиХ, 3.443 у РС и 1.000 у Брчком, у сарадњи с Републичким заводом за статистику РС и Федералним заводом за статистику ФБиХ. Анкетирањем, које је објављено у августу, добијени су и подаци да стопа запослености становништва у РС износи 37,2 одсто, у ФБиХ је 30,9 док је у Брчко дистрикту 26,5 одсто.

Према тим подацима, осим што је у РС најбоља ситуација када је у питању стопа запослености, у том ентитету је и највећа активност становништва која је износила 47,4 одсто, док је у ФБиХ 41,6 одсто, а у Брчко дистрикту 38,1 одсто.

Гледано по структури радно способног становништва према активностима, у ФБиХ има 24,4 одсто запосленика, док је у РС тај проценат нешто нижи и износи 23,9 одсто.

Међутим, у РС од радно способних има 8,7 одсто самозапосленика, а у ФБиХ 5,7 одсто.С друге стране, у ФБиХ радно способно становништво чини 18,2 одсто домаћица, док их је у РС осјетно мање, тачније 12,7.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у РС је и мањи број пензионера којих има 15,4 одсто, док их је у ФБиХ 17 одсто.

Оно што посебно може да забрињава је низак удио становништва у БиХ млађег од 15 година, којег на нивоу БиХ и ФБиХ има 18 одсто, а у РС само 15,4, одсто јер то се може негативно одразити у будућности и на структуру радне снаге.

Раде Ристовић, министар рада и борачко инвалидске заштите РС, каже да Влада полаже пуно на очување сваког радног мјеста у ентитету и да су на том плану предузете многе мјере.

Он је подсјетио на пројекте који се реализују у циљу самог повећања броја запослених, али и мјера које треба да створе такав амбијент да се подигну улагања, а самим тиме и отворе нова радна мјеста у РС.

Коментаришући податак да је реална стопа незапослености за око четири одсто нижа у РС него у ФБиХ, Ристовић је казао да је разлог то што је општи привредни амбијент у РС доста повољнији и да Влада РС субвенцијама и подстицајима извоза чини све како би се подигла производња.

Он је казао да је интересантан и податак да је број самозапослених за око три одсто већи у РС него у ФБиХ, што је директна посљедица тога што су у РС далеко повољнији услови за пословање малих предузећа због повољнијих пореза на добит и једноставнију регистрацију услужних дјелатности.

Стево Пуцар, стручњак за макроекономију у Удружењу економиста РС – СWОТ, каже да ови подаци говоре да се у БиХ поред економске глобалне кризе суочавамо и са дугорочном кризом ако се има у виду да је просјек незапослености у ЕУ седам до осам одсто.Он је казао да је у сваком случају незапосленост највећи проблем у БиХ и да без њеног смањења не може доћи до напретка.