Више од 50 стручњака и судионика из Босне и Херцеговине (БиХ) и шире, ће се састати у Бања Луци 4.и 5. фебруара да разговарају о томе како квалификацијски оквир који је у процесу настајања у земљи може повећати могућности људи за учење током цијелог живота, на дводневном догађају који организује Европска тренинг фондација (ЕТФ) и Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ.

ЕТФ: Помаже земљама да се развију кроз учење

Европска тренинг фондација у Турину, Италија, је ЕУ агенција која је активна на пољу развоја квалитета образовања и система обука у сусједним земљама ЕУ. ЕТФ тренутно функционише у 29 патнерских земаља: земље будуће ЕУ чланице, Југо источна Европа, Источна Европа и Централна Азија, и Медитерански регион. Развојем људских ресурса, ЕТФ помаже у обезбјеђивању бољег живота за појединце и породице, смањењу неписмености, сиромаштва и криминала у партнерским земљама и истовремено стабилнијих односа између ЕУ и њених сусједа, мањег притиска од миграција, више могућности за трговину, сигурнијих послова у Европи, укратко: просперитет и стабилност за земље чланице ЕУ и њене сусједе.

"Са овим оквиром, бит ће нам јасније које квалификације људи имају и шта оне значе", рекла је Мадлен Сербан, директор ЕТФ-а "то није само за младе људе, то је такође за одрасле јер даје већу вриједност квалификацијама које већ имају, олакшавајући им даљи живот".

Након добродошлице домоћина, министра образовања Републике Српксе Антона Касиповића, учесници средњих стручних школа, институција и пословног свијета ће разговарати о предностима које квалификацијски оквир може донијети и резултатима који може остварити и за појединце и послодавце. Бит ће представљени позитивни примјери из сусједне Словеније, земље са којом БиХ дијели историју, а која се недавно придружила Европској унији, и Шпаније, земље са искуством у успјешном помирењу регионалних  идентитета.

Представници синдиката и удружења послодаваца ће водити дебату о томе како треба примјенити квалификацијски оквир.

"Желимо да разговарамо о садржају ове реформе како би на прави начин схватили предности које пружа", рекао је Арјен Деиј, виши стручњак за квалификације у ЕТФ-у, "чим људи увиде могућности, можемо превазићи евантуалне проблеме са проведбом". 

БиХ је већ развила оквир за високо образовање. Од 2005. године, ради на свеобухватном оквиру за цијели образовни систем, који може квалификације БиХ учинити читљивим и лако разумљивим како унутар тако и ван земље, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.