Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) апелирају на федералног министра за околиш Невенка Херцега да подузме кораке како би се катастрофално стање околиша уредило "на цивилизиран начин", у супротном ће билборди, који се од ове седмице могу видјету у Сарајеву, Мостару, Тарчину итд., бити само почетак указивања на његову индивидуалну одговорност и одговорност ХДЗ-а за катастрофално стање околиша у БиХ и иницирања за министрову смјену, преноси Фена.

ЦЦИ је у саопћењу за јавност "подсјетио" да је БиХ најзагађенија земља региона; да су здравље људи и стање околиша све угроженији и да је БиХ ријетка европска земља у којој се не врше системско управљање и рециклажа отпада. Сматра да федерални министар за околиш од почетка свог мандата није урадио готово ништа на рјешавању проблема нагомиланог отпада те да се редовно дешавају еколошке пријетње и катастрофе због немара и незнања оних који су за ова питања одговорни.

Због свега наведеног, ЦЦИ тражи од федералног премијера и ХДЗ-а, "чији кадар води овај ресор у Влади ФБиХ", да одговоре ко треба да брине о околишу – министар за околиш или министар за околишање. Ако је то министар за околиш, онда ЦЦИ тражи да се одговори зашто министар годинама крши законску обавезу и избјегава донијети подзаконске акте којима би се ријешио горући проблем амбалажног отпада, осигурао прилив између десет и 20 милиона КМ, отвориле стотине нових радних мјеста те омогућиле инвестиције у еколошкој дјелатности.

Да ли министар свјесно или несвјесно штити интересе индустријског лобија, којем постојеће анархично стање највише одговара јер не сноси никакве пољедице за загађивање околиша властитим производима, и да ли ХДЗ има неки страначки интерес у цијелој овој причи или су то само појединци из Министарства, питања су ЦЦИ-а.