Независне новине: Административна комисија Парламента БиХ јучер није прихватила иницијативу СДП БиХ о смањењу плаћа и накнада дужносницима у институцијама БиХ. Предсједавајући ове комисије Ремзија Кардић потврдио је да су јуче укинуте дневнице од по 50 КМ за долазак на сједнице редовних парламентарних комисија.

"Нисмо могли прихватити иницијативу СДП-а о смањењу плаћа и накнада, јер немамо став Дома народа парламента БиХ о измјени уставне одредбе о забрани смањења плаћа. Представнички дом парламента БиХ у прошлом сазиву подржао је измјену дијела Устава, којим је забрањено смањење плаће дужносницима у вријеме трајања мандата", рекао је Кадрић.

Објаснио је да се Дом народа никад није очитовао о овој измјени Устава, па јуче у Административној комисији нису могли прихватити иницијативе које се односе на смањење плаћа.

Резање трошкова или подношење оставке

Ремзија Кадрић, предсједавајући Парламентарне комисије за администартивне послове, најавио је да ће данас поновити раније одбачену иницијативу за укидање накнада за рад у привременим парламентарним комисијама, посланичког паушала и тражити укидање или смањење накнаде за одвојени живот. "Уколико ова иницијатива не добије подршку, онда ћу поднијети оставку на функцију предсједавајућег Административне комисије", рекао је Кадрић.

"То би значило да радимо супротно уставним одредбама", додао је Кадрић.

СДП је у марту прошле године тражио смањење плаћа свим државним дужносницима. Представнички дом парламента БиХ почетком децембра прихватио је ову иницијативу те задужио Административну комисију за њену реализацију.

"Тражили смо да свима буду смањене плате од Предсједништва, преко парламента до Вијећа министара БиХ, јер сматрамо да су нереално високе у односу на животни стандард грађана, а посебно у односу на резултате рада свих ових институција", казала је Мирјана Малић, предсједавајућа Клуба посланика СДП-а у Представничком дому парламента БиХ.

Истакнула је да посланици, али и сви остали дужносници, имају превисоке плаће, које премашују износе од 4.000 КМ, и да оне треба да буду смањене.

"За то нема слуха, па ме не изненађује да ни ова наша иницијатива није реализирана. Очигледно је да постоји утрка између дужносника на државном и ентитетском нивоу у висини плаћа, а чињеница је да политички дужносници не желе имати мања примања од менаџера у великим државним компанијама", оцијенила је Малићева.

Подсјетила је и како парламент није прихватио смањење плаћа нити приликом усвајања буџета за ову годину, што је такођер био захтјев СДП-а.

"Осим плаћа, постоји и низ накнада којима се примања знатно повећавају, али нема подршке за њихово смањење", додала је Малићева.

Кадрић истиче да је прије неколико мјесеци одбачена иницијатива да буду укинуте накнаде за рад у привременим комисијама, које мјесечно износе скоро 500 КМ, с тим да један посланик или делегат може наплатити чланство у највише двије комисије односо око 1.000 КМ мјесечно.

"Иницијативе које се односе на укидање, увјетно речено, мањих накнада и привилегија добијају подршку, али било какви крупни захвати којима би се умањила примања не могу добити подршку", закључује Кадрић.

Комисија за административне послове одобрила је јучер посланику Весни Шаин исплату накнаде од 400 КМ за одвојени живот. Право на ову накнаду имају посланици и делегати који не живе у Сарајеву, а професионално су ангажирани у парламенту БиХ.

"То право не користе сви посланици и делегати. Сваки посланик и делегат који има право на накнаду мора поднијети захтјев који комисија разматра и, ако испуњава услове, одобрава га. Не знам колико посланика и делегата тренутно користи право на накнаду за одвојени живот", казао је Ремзија Кадрић.