Дневни аваз: Прогнозе глобалног економског раста Међународног монетарног фонда (ММФ) готово ће сигурно у јануару бити ревидиране навише јер свијет биљежи бржи од очекиваног опоравак од најгоре послијератне кризе, изјавио је замјеник челника ММФ-а.

Замјеник извршног директора ММФ-а Јохн Липски казао је да ће се појачани оптимизам одразити на јануарске ажуриране ММФ-ове Свјетске економске прогнозе (WЕО).

"Година 2010. започела је с опћим, иако опрезним оптимизмом у погледу глобалних економских и финансијских прогноза", казао је Липскy у посту објављеном на ММФ-овој интернетској страници.

" Побољшане се околности очитују у економским подацима, изведби финансијских тржишта те у расту економских прогноза", додао је. "Уствари, нешто позитивнија очекивања без сумње ће се очитовати и у јануарском ажурираном издању WЕО-а."

У свом октобарском извјештају ММФ је прогнозирао раст свјетске привреде 3,1 посто у 2010., након 1,1-постотног пада активности у 2009. Богате земље забиљежит ће 1,3-постотни раст, док ће земље у развоју и привреде у настајању предводити опоравком с растом од 5,1 посто у 2010.

Липски је нагласио како још увијек има разлога за опрез услијед поступног изласка свијета из рецесије, упозоривши на високу стопу незапослености и крхке финансијске системе у напредним економијама, те је позвао владе диљем свијета да у 2010. наставе с проведбом опсежних програма јавне потрошње, пренијела је Хина.