Независне новине: Осигураници Фонда здравственог осигурања РС ускоро ће већину специјалистичких прегледа моћи радити у приватним амбулантама уз минималну накнаду за партиципацију.

Пацијенти ће моћи радити претраге из области интерне медицине, неурологије, урологије, кардиологије, пнеумофизиологије, дерматовенерологије, офталмологије, оториноларингологије, опште хирургије, педијатрије и гинекологије. Гордана Шукало из Удружења доктора медицине приватне праксе РС рекла је да ће Фонд здравственог осигурања РС и приватне амбуланте заједнички спроводити пројекат "Побољшање доступности консултативно-специјалистичке здравствене заштите РС".

"Потписивање првих уговора између Фонда и амбуланти очекујемо у јануару 2010. године, а почетак реализације пројекта већ почетком марта", казала је Гордана Шукало.

Она је истакла да ће трошкови лијечења пацијената ићи на терет Фонда, те да ће осигураници плаћати само партиципацију око двије марке, зависно од претраге.

"Пацијентима Српске ће бити омогућена лакша, доступнија и квалитетнија здравствена заштита. Свједоци смо колико се поједини специјалистички прегледи чекају у јавним установама и колики је то проблем болесним људима", појаснила је Шукало и додала да ће на прегледе пацијенти долазити углавном према препоруци љекара породичне медицине.

Према њеним ријечима, све приватне клинике ће моћи склопити уговор уколико то буду жељеле.

У Фонду здравственог осигурања РС рекли су да ће овим пројектом бити понуђена потпуно нова организација здравствене заштите за осигуранике.

"Биће проширена мрежа специјалистичких ординација како грађани не би били удаљени од специјалисте више од 30 километара. Тимови породичне медицине заказиваће преглед код специјалисте, тако да ће се на преглед знатно мање чекати", појаснили су у Фонду.

Они су такође потврдили да ће пацијенти за ове прегледе плаћати само партиципацију.

"Очекујемо да ће се приватне специјалистичке ординације у великом броју пријавити на јавни позив и да ће потписати уговор са Фондом, чиме ће осигураници моћи обављати преглед и у њиховим ординацијама са овјереном здравственом књижицом", казали су у Фонду.

Њихова очекивања су да ће са готово истим новцем и бољом организацијом обезбиједити неупоредиво бољу доступност квалитетне и ефикасне специјалистичке здравствене заштите.

Цијена прегледа нпр. магнетном резонанцом тренутно износи 300 КМ, ЦТ-ом од 150 до 200 КМ, доплер крвних судова и ултразвук срца су 60 КМ.Поред финансијских олакшања, пацијенти из РС више неће морати чекати по неколико мјесеци на специјалистичке претраге.