Независне новине: Око 200 запослених у институцијама БиХ, који ту раде већ десет година, уз новембарску плату добило је и јубиларну награду од 630 КМ, потврђено је у Министарству финансија БиХ.

Савјет министара БиХ у јуну је донио одлуку којом је уведена исплата јубиларних награда, на основу које ће ове године из буџета бити исплаћено око 120.000 КМ. По овој одлуци, награде се исплаћују и за 15, 20 и 25 година стажа, а за сваки јубилеј повећана је и новчана награда, а тиме и трошкови у буџету. Раније су из надлежног министарства казали да су ове награде законска обавеза.

Како смо сазнали, из неких министарстава стигли су захтјеви за исплате јубиларних награда за 15 година стажа у бх. институцијама иако је дејтонска БиХ недавно прославила тек 14. рођендан.

Ранко Шакота, помоћник министра финансија БиХ, потврдио је да јесу стизали захтјеви за исплату јубиларне награде за 15 година рада, али то правда неразумијевањем одлуке Савјета министара.

“Могуће је да у бх. институцијама нису најбоље схватили одлуку Савјета министара која можда није довољно прецизна. Ово се односи на институције БиХ које фактички постоје од 1997. године, а касније се њихов број повећавао. Упутили смо објашњење институцијама које су слале рјешења о исплати јубиларних награда за 15 година рада”, објаснио је Шакота.

Из Министарства иностраних послова (МИП) БиХ послали су више од 100 рјешења за исплату јубиларних награда, а међу њима био је знатан број оних за које је надлежна служба навела да раде 15 година у МИП-у јер су рачунали и ратни период.На списку који је достављен из МИП-а нашао се и помоћник министра за опште послове Харис Луковац, који је прије ове институције радио у обавјештајној служби АИД.

Шакота каже да се рад у институцијама БиХ не може рачунати тако што се узима у обзир стаж у институцијама прије рата иако су оне биле државне. Иста ситуација је и са ентитетским царинским управама, обавјештајним службама, министарствима одбране, јер су њиховим гашењем настајале нове институције БиХ.

Јубиларне награде изазвале су негодовање у јавности јер је Савјет министара БиХ усвојио овакву одлуку у вријеме када су доношене и мјере штедње због економске кризе и стендбај аранжмана са Међународним монетарним фондом.