Фена: Европска унија осигурала је 1,1 милион еура за реализацију пројекта "Подршка реформи високог образовања у БиХ".

Основни циљ пројекта је унапређење реформе система високог образовања, да би се постигла ефикаснија борба против незапослености, те дала подршка економском и друштвеном развоју.

Очекује се да ће укупан резултат пројекта бити боље усклађивање универзитета у БиХ с текућом реформом високог образовања у Европи, хармонизираном путем Болоњског процеса, а чињеница је да се Болоњски процес у БиХ одвија веома споро, те да су резултати скромни, истакнула је Мариа Фаррар Хоцклеy, прва тајница Европске комисије у БиХ.

Помоћник федералне министрице образовања за европске интеграције и међународне односе Предраг Митровић, рекао је да се акциони план за овај пројект тек очекује.

"Потребно је промијенити стање свијести да се образовање може одвијати неовисно од тржишта рада", мишљење је Есме Хаџагић, помоћнице министра цивилних послова за образовање, додајући да је образовање питање економије у свим европским земљама, а оваквом реформом образовања управо се покушава то постићи.

Хазим Башић, проректор Универзитета у Сарајеву, појаснио је да је успостава законске легислативе у подручју акредитирања високошколских установа и у подручју квалификација на међународноме плану, најважнији циљ пројекта.

"То значи да је потребно оснажити државну Агенцију за признавање диплома", додао је.

Овај пројект успоставит ће сарадњу свих министарстава образовања на ентитетском и кантоналном нивоу, казао је водитељ пројекта Паул Риндеру.

Додао је да је истраживање Европске уније показало да универзитети у БиХ не управљају довољно добро својим ресурсима како финансијским тако и људским те да је потребно што прије имплементирати овај пројект да би се то промијенило.

Планирано је да имплементација пројекта траје двије године.