Глас Српске: Успостављањем електронског регистра пословних субјеката, који је у завршној фази, као и повезивањем институција укључених у поступак регистрације предузећа у Републици Српској, створиће се предуслови за брже и једноставније покретање посла. Истакли су то у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС и додали да ће истовремено бити смањени трошкове регистрације пословних субјеката.

У извјештају Свјетске банке "Doing Business 2009" наводи се да је за регистровање предузећа у БиХ потребно је у просјеку 60 дана, због чега је БиХ, по времену потребном за покретање бизниса, сврстана на 161. мјесто, од 181 земље обухваћене истраживањем.

У Агенцији кажу да је потребно уложити додатне напоре како би се убрзао поступак регистрације предузећа.

"Формирање електронског регистра пословних субјеката је у завршној фази. Однедавно је у примјени и поједностављени образац захтјева за упис у судски регистар предузећа који се попуњава електронски, чијим ће се успостављањем створити неопходни предуслови за смањење броја корака у процесу регистрације", кажу у Агенцији.

Поред тога, додају, Закон о привредним друштвима, чији се ступање на снагу очекује у скоријем периоду, уводи још једну новину у поступак регистрације.

"Законом је предвиђено давање овјерене изјаве о испуњености минималних техничких услова за обављање дјелатности привредних друштава. Контрола истинитости дате изјаве пребацује се на редован инспекцијски поступак, чиме се поступак регистрације знатно убрзава, јер према важећим прописима, утврђивање испуњености услова траје и до 20 дана", истичу у Агенцији.

Предсједник Секције за предузетништво у Удружењу економиста СWОТ Саша Петковић рекао је да је у РС у просјеку потребно око 54 дана за регистрацију предузећа.

"При томе треба направити разлику између регистрације самосталних занатских радњи које су под ингеренцијом општина и градова, гдје регистрација иде брже. Али, пријава предузећа у форми друштва са ограниченом одговорношћу или акционарског друштва много је компликованија", истакао је Петковић и додао да регистрација фирме кошта око 2.000 марака.

Он сматра да би комплетан поступак регистрације требало да се обавља на једном мјесту.

У Пореској управи РС (ПУРС) кажу да је од почетка године на територији РС регистровано 1.371 предузеће, а одјављено 314 предузећа.

"У истом периоду основане су 3.034 радње, а одјављено 1.616 радњи", кажу у ПУРС.