Дневни аваз: ОХР планира да у наредне двије седмице достави попис државне имовине Вијећу министара БиХ, а копије пописа биће упућене и премијерима РС и ФБиХ Милораду Додику и Мустафи Мујезиновићу, као и градоначелнику Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Драгану Пајићу.

Портпарол ОХР-а Олег Милишић рекао је да ће након тога информације у вези са пописом државне имовине бити саопштене јавности да би, како је рекао, грађани БиХ "имали јаснију слику о имовини која може и треба да се употријеби у њихову корист".

– Попис представља само први корак у испуњавању услова за затварање ОХР-а. Тачан и обухватан попис државне имовине је очигледно од темељног значаја, али рјешење питања државне имовине захтијева попис, закон и обавезујући споразум између БиХ и ентитета који ће коначно расподијелити државну имовину тако да сваки ниво власти у БиХ посједује имовину која му је потребна за његове функције – рекао је Милишић.

Он је нагласио да је попис државне имовине само попис и да ОХР неће одлучивати о расподјели непокретне имовине, већ ће то морати да ураде власти у БиХ.

– Вијеће министара је 2004. године дефинисало шта је државна имовина и ОХР-ов попис непокретне имовине се придржава ове дефиниције – каже Милишић.

Према његовим ријечима, у суштини постоје двије категорије – имовина која је 31. децембра 1991. године била уписана на име СР БиХ и њених тијела и имовина која је припадала СФРЈ, без обзира да ли се налази у БиХ или у иностранству, коју је Споразум о сукцесији СФРЈ конкретно додијелио БиХ.

– Ипак, често долази до забуне кад се говори о "државној имовини" и "друштвеној имовини". Државна имовина не укључује имовину која је у власништву предузећа, а што је ријешено кроз законе о приватизацији, грађевинско земљиште додијељено од општина и слично – додао је Милишић.

Према његовим ријечима, државна имовина је углавном војна имовина као што су касарне и земљиште које их окружује, али исто тако и одређене владине зграде и љетне резиденције виших званичника у складу са правилима бившег система.