Независне новине: Одбрамбене структуре БиХ очекују да на овоседмичном министарском састанку земаља чланица НАТО-а буде донесена позитивна одлука у вези са бх. апликацијом за пријем у Акцијски план за чланство у НАТО-у (МАП).

Казао је ово Селмо Цикотић, министар одбране БиХ, јучер у Сарајеву, истакавши да су одбрамбене структуре БиХ испуниле све неопходне техничке услове.

Цикотић је на конференцији за новинаре поводом Дана оружаних снага БиХ, који се обиљежава данас, казао да одређени број чланица НАТО-а питање пријема БиХ у МАП везује за напредак бутмирског процеса.

"Ми смо казали да одлуком о пријему у МАП треба да буду подржане пронатовске и пробосанске, односно конструктивне снаге у БиХ, те да је о томе постигнут консензус свих релевантних политичких чинилаца у БиХ, а да би одбијањем биле ојачане антинатовске и деструктивне снаге у БиХ", казао је Цикотић.

Цикотић је истакао да су током ове године успјешно настављене активности у реформи одбране, те да је аплицирање БиХ за МАП посљедња степеница наше земље у оквиру програма "Партнерство за мир" прије стицања статуса пуноправне чланице НАТО-а.

Он је као позитиван примјер истакао извршење оперативних задатака ОС БиХ у земљи, али и у мировним мисијама у иностранству.

"Наши официри су већ у Афганистану, а врше се припреме и за слање јединице. Ми смо извршили опсежну припрему и према процјени Министарства одбране, наша једница би требало да се упути у турски контингент. Предсједништво је донијело одлуку да буду преиспитане и друге могућности слања наших војника у друге контингенте", казао је Цикотић. 

Миладин Милојчић, начелник Заједничког штаба ОС БиХ, истакао је да је Оружаним снагама ове године исказано велико повјерење када је вјежба "Здружени напор 2009" одржана у Бањалуци, што је први пут да се овако обимна вјежба одржава у земљи која није чланица НАТО-а.

"Велики је допринос ОС БиХ у деминирању. Годишњи план од око 2,3 милиона метара квадратних премашили смо већ у у десетом мјесецу. Велики терет ОС БиХ представља неперспективна војна имовина на чије чување је дневно ангажовано 357 припадника ОС БиХ", казала је Милојчићева, истакавши да је неперспективним проглашено и 24.500 тона муниције и наоружања.

Дио тог оружја, 60 хаубица од 122 милиметра и око 1.200 пушака биће донирано афганистанској војсци.