Независне новине: Ребалансом буџета Федерације БиХ за ову годину, другом по реду, умањују се капитални издаци за 13,2 милиона КМ, субвенције јавним предузећима за осам милиона КМ, а текућа резерва за 6,1 милион КМ, потврђено је јуче из Министарства финансија ФБиХ.

Према ребалансу који би требало да буде разматран на сљедећој сједници Владе БиХ, највеће смањење од 30 милиона КМ односи се на плаћање вањског дуга. Из Министарства кажу да је, због курсне разлике у корист ФБиХ, за ових 30 милиона КМ смањена камата за кредитне аранжмане усаглашене на државном нивоу након 1995. године.

Овим новим ребалансом буџет ФБиХ за ову годину због пада прихода умањен је за додатних 58 милиона КМ. Средином године првим ребалансом смањен је за 162 милиона КМ, што је укупно смањење од 220 милиона КМ. Прије оба ребаланса овогодишњи буџет ФБиХ био је око 1,9 милијарди КМ.

Иако је министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда раније казао да у најбољим условима другу траншу стендбај аранжмана са ММФ-ом можемо добити средином јануара идуће године, у Министарству тврде да 128 милиона КМ друге транше остаје у ребалансу.

"По Закону о буџету до краја јануара вршимо плаћање за фискалну годину, која је прошла. Има времена да се усвоје закони који су услов за другу траншу. Ти закони нису на нашем министарству", рекли су у Министарству финансија ФБиХ.

Напомињу да ће у случају изостанка друге транше кредита ММФ-а бити скоро преполовљени издаци у буџету за идућу годину, који ће, према садашњем приједлогу, износити 1,4 милијарде КМ и укључује трећу траншу стендбај аранжмана од 248 милиона КМ и 87 милиона КМ средстава Свјетске банке. Напоменули су да овај приједлог буџета за идућу годину предвиђа да ће плате буџетским корисницима остати на нивоу на којем су сада, односно умањене за 10 одсто у односу на децембар прошле године.

Усвајање ребаланса средином године и Закона о уштедама били су неки од услова које је ФБиХ требало да испуни, како би БиХ добила прву траншу трогодишњег аранжмана вриједног 1,2 милијарде еура.

"Капитални издаци ребалансом су смањени за 13,2 милиона КМ, што је незнатно када се подијели на 62 буџетска корисника. То се углавном односи на набавку опреме. На позицији субвенција јавним предузећима је смањење од осам милиона КМ и то се највише односи на пољопривреду. То су она средства која се неће утрошити", наглашавају у Министарству финансија ФБиХ.

Према буџету за ову годину за подстицаје за пољопривреду планирано је 50 милиона КМ. Коментар о другом ребалансу буџета нисмо јуче успјели добити од министра пољопривреде Дамира Љубића, као ни од министра финансија Вјекослава Беванде.