Дневни аваз: Европски челници на ванредном самиту вечерас у Бруxеллесу именовали су белгијског премијера Хермана Ван Ромпуија за првог предсједника Европске уније, јавили су дипломатски извори.

Британска баронеса Кетрин Аштон оф апхоланд именована је за високог представника Европске уније за вањске послове, објавили су такођер дипломатски извори а преноси АФП.

Аштон су за сада за шефицу дипломатије, осим британског премијера Гордона Броwна, подржали и лидери Шпаније, Грчке, Словачке, Словеније, Португала и Аустрије, рекао је Браунов портпарол.

Осим Ромпуијаа и Тонија Блера, као кандидати за предсједника ЕУ су фигурирали холандски премијер Јан Петер Балкененде, бивша предсједница Летоније Ваира Вике-Фреиберг и премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер.

Главно оруђе преговарање

Новоименовани предсједник Вијећа Европске уније Херман ван Ромпуy изјавио је вечерас да ће главно оруђе његовог рада у наредном периоду бити преговори и да ће своју функцију обављати консултујући се са свима с ким је потребно, трудећи се да задовољи интересе свих чланица ЕУ. –

Само је један профил могућ за предсједника Вијећа ЕУ: профил дијалога, јединства и акције. Као предсједник Вијећа слушаћу пажљиво свакога и трудићу се да свакоме изађем у сусрет – рекао је Ван Ромпуи на конференцији за новинаре након самита.

Он је нагласио да ће као главно оруђе у свом раду користити преговоре у којима, како је рекао, "не смије бити поражених" и додао да је за то потребно и да "институције морају радити на оптималан начин".

– Од 1. децембра имаћемо нови институционални оквир. На мени је да осигурам да то функционише како треба. Током читавог политичког живота трудио сам се да осигурам разумијевање и поштовање за политичке противнике и у том смислу ћу наставити – рекао је Ван Ромпуи.

Политички баланс

Нова шефица европске дипломатије баронеса Кетрин Аштон оф Апхоланд изјавила је да је изненађена својим именовањем и да јој то чини велику част.

– Наставићу да радим ефикасно као што сам радила и у прије – рекла је актуелна европска комесарка за трговину и додала да је "сада на парламенту да подржи приједлог Вијећа ЕУ" за њено именовање.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо рекао је да је &qуот;са великим задовољством подржао" именовање Ван Ромпуија и Аштонове и истакао да ова, као и сва будућа именовања, осликавају баланс који мора да влада у ЕУ.

– На крају смо дошли до избалансираног избора. Важно је да извршна власт у ЕУ осликава политички баланс који влада међу чланицама – рекао је Барросо, додавши да у европским институцијама "све проевропске демократске снаге морају бити присутне".

– Важан је и баланс између сполова. Веома сам сретан што на једној од највиших функција имамо жену – додао је он. Премијер Шведске Фредерик Реинфелд, садашњи предсједавајући ЕУ, изјавио је да је за предједника Вијећа ЕУ тражена особа "која има неопходне способности и ужива подршку свих, која оставља простор за све, која слуша сваког".

– Мислим да је то важно у Унији. Желимо шефа који ће нас зближити. То је оно што смо тражили и то је оно што смо постигли – рекао је Реинфелд.