Дневни аваз: Бивши премијер Тони Блер (Tony Blair) једини је британски кандидат за нове функције у Европској унији, предвиђене Лисабонским споразумом, и он ће се кандидовати за предсједника ЕУ, саопштио је данас актуелни британски премијер Гордон Браун.

Он је рекао да се више ниједан Британац неће кандидовати за нове функције у ЕУ и демантовао информацију да британски министар спољњих послова Дејвид Милибанд намјерава да се кандидује за високог представника ЕУ за спољњу политику.

Међутим, европске дипломате сматрају да белгијски премијер Херман ван Ромпеј има веће шансе да побједи у трци за предсједника ЕУ него Блер, јавио је Реутерс.

Блер, који је био британски премијер од 1997. до 2007. године, можда је изгубио подршку осталих чланица Уније због тога што је подржао ратове у Ираку и Афганистану и што Велика Британија није увела еуро, казао је Браун.

– Очигледно је да неки сматрају да је личност која је била премијер контроверзна због одлука које је морала донијети, али таква је политика – закључио је Браун, а пренијела британска новинска агенција.