ЕУ је потврдила европску перспективу земаља Западног Балкана и Турске уколико испуне све неопходне услове, али је широка подршка јавности од изузетне важности за одрживост процеса проширења. Одржавање моментума реформских процеса и кредибилитет политике проширења у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима Југоисточне Европе представља посебан изазов унутар Комуникационе стратегије проширења Европске комисије.

Унутар IPA 2009 Програма информисања и комуникација, ЕК Генерална дирекција за проширење планира подржати серију пројеката који су усмјерени на омогућавање и унапријеђење боље информисаности о Европској унији и њеним политикама, са посебним фокусом на питања везана за политику проширења Европске уније. Укупни индикативни износ који ће бити доступан унутар овог позива на достављање пројеката је 700 000 евра.

Општи циљ позива за достављање пројекта је да допринесе бољој информисаности грађана земаља корисница програма IPA о политикама ЕУ и њиховој важности за свакодневни живот грађана као и европској перспективи регије.

Специфични циљеви позива за достављање пројекта су:

  • Повећати производњу и емитовање квалитетних ТВ програма о политикама ЕУ у земљама корисницама IPA програма.

 

  • Стимулисати информисану јавну дебату у земљама корисницама IPA програма о предностима и изазовима процеса приступања Европској унији.

 

  • Побољшати позицију независних медија и стандарде телевизијске продукције у земљама корисницама IPA програма кроз партнерство, размјену програма и информација.

Рок за достављање приједлога пројеката је 19. јануар 2010. године.

Више информација о начину аплицирања и ко се може пријавити, могуће је пронаћи на интернет страницама:

 

http://ec.europa.eu/enlargement/how-does-it-work/grants-tenders/grants/index_en.htm

или

http://europa.ba