Независне новине: Вијеће министара БиХ утврдило је јучер Нацрт буджета за 2010. годину, који је за око седам милиона КМ мањи од овогодишњег. 

Нацрт је усвојен већином гласова. Против су били Селмо Цикотић и Сафет Халиловић, министри одбране, односно људских права и избјеглица БиХ.

"Нацрт буџета је усклађен с буџетским оквиром договореним на сједници Фискалног вијећа БиХ. Усвојени нацрт мањи је у односу на ову годину за око седам милиона КМ, док ће захватање с јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ бити смањено за око 40 милиона КМ. Ову разлику ћемо надокнадити директним приходима или кредитним задужењем", рекао је након сједнице Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Појаснио је да је министар одбране БиХ гласао против овог нацрта јер тврди да БиХ, због недовољно новца за одбрану, неће моћи испунити обавезе на путу ка НАТО-у планиране за наредну годину. 

"Министар за избјеглице није подржао нацрт јер сматра да неће бити довољно новца за помоћ повратницима и расељеним лицима. Сви су наравно незадовољи буџетом, али мислим да, када су избјеглице у питању, то можемо ријешити кредитним задужењем", рекао је Шпирић.

Он је одбио прецизирати који пројекти планирани за наредну годину неће бити реализирани због смањења буџета.

Оптужио је замјеника министра финансија БиХ Фуада Касумовића да износи нетачне тврдње о блокади европских интеграција, развоја државних институција због недостатка новца.

Усвојени нацрт буџета износи 1.028.034.000 КМ и мањи је за 7.324.158 КМ или један посто у односу на овогодишњи. Вијеће министара БиХ договорило је да пројекција прихода од индиректних пореза са јединственог рачуна УИО, умјесто првобитно предвиђених 729.000.000 КМ, буде за 40.000.000 КМ мања, како би се испоштовао Глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ за 2010-2012. годину.

Вијеће министара БиХ утврдило је Приједлог измјена Закона о задуживању, дугу и гаранцијама, чиме су осигурани услови за издавање гаранције за кредите намијењене програмима, који су од значаја за економску стабилност земље.

"Један од таквих кредита је и предложени финансијски пакет Европске банке за обнову и развој (EBRD) у износу од 50 милиона еура намијењен Агенцији за осигурање депозита БиХ, с циљем повећања висине осигураних депозита на 50.000 КМ и добијања средстава из Инструмента претприступне помоћи (IPA) два милиона еура за сервисирање трошкова", саопћено је након сједнице Вијећа министара БиХ.

Испуњен посљедњи услов за укидање виза  

Вијеће министара јучер је усвојило измјене Кривичног закона БиХ којим се, између осталог, омогућава одузимање незаконито стечене имовине, те кажњава језик мржње, негирање холокауста и геноцида.

Никола Шпирић истакао је да је ово посљедњи увјет који Вијеће министара БиХ треба да испуни за либерализацију визног режима.

Он је подсјетио да је Вијеће министара раније консензусом утврдило овај закон, али га је Парламентарна скупштина БиХ одбацила и затражила да Вијеће поново размотри и врати у парламентарну процедуру.