Е-капија: Неколико предстојећих мјесеци представља кључни период за испуњавање преосталих обавеза према Европској унији, како би Босна и Херцеговина током сљедеће године осигурала укидање Шенгенског визног режима за своје грађане, рекао је специјални представник Европске уније Валентин Инзко на састанку с директорицом Дирекције за европске интеграције, Невенком Савић 04. новембра 2009. године у Сарајеву.

Овај састанак је био прилика да се размотре приоритети и изазови с којима се Босна и Херцеговина суочава у контексту европских интеграција, у свјетлу недавно објављеног Извјештаја Европске комисије о напретку који је постигла Босна и Херцеговина.

Инзко је са жаљењем констатирао да је током протеклих мјесеци остварен ограничен напредак у оквиру процеса европских интеграција.

"Од половине јуна усвојено је само пет закона који произилазе из Европског партнерства и услова за либерализацију визног режима", рекао је Инзко.

"Истовремено смо забиљежили слаб или никакав напредак у испуњавању услова из Европског партнерства и Споразума о стабилизацији и придруживању у погледу Закона о Омбудсмену БиХ, супервизије банака, усвајања државног Закона о облигацијама, Закона о државној помоћи, Закона о развоју информатичког друштва, Закон о плину и других закона".

Инзко и Савић су се сагласили да је потребан шири консензус босанскохерцеговачких политичких странака и боља координација свих актера који се баве европским питањима како би се убрзао процес европских интеграција у БиХ.

"Дирекција за европске интеграције је добро припремљена да се носи с изазовима европских интеграција. Међутим, њене активности у великој мјери овисе о спремности политичких актера и свих институција укључених у процес европских интеграција да заједнички раде на усвајању и провођењу реформи потребних за придруживање Европској унији", рекла је Савић.

Додала је како би либерализација визног режима за грађане Босне и Херцеговине представљала значајан мотивирајући фактор и снажан потицај за цјелокупни процес приближавања Европској унији, саопћено је из Дирекције за европске интеграције БиХ.