Дневни аваз: Чешки предсједник Вацлав Клаус потписао је у уторак Лисабонски уговор, чиме на снагу ступа план ЕУ за ревизију својих институција и стицање веће улоге на свјетској сцени.

– Потписао сам Лисабонски уговор данас у 15 сати, рекао је Клаус.

Он је посљедњи лидер земаља ЕУ који је ратификовао споразум а његов потпис, након што је чешки Уставни суд одбацио жалбу на тај документ, значи да ће блок који има 27 чланица и скоро пола милијарде становника добити првог предсједника и утицајнијег страног представника, преноси Реутерс.

Непосредно прије него што је чешки предсједник ставио потпис на Уговор предсједник Европске комисије Xосе Мануел Баросо изјавио је за би Лисабонски уговор могао да ступи на снагу најраније у децембру или јануару.

– Овај пут је био маратон пун препрека, али посљедња препрека је сада отклоњена, рекао је Баросо у интервјуу за телевизију Реутерс.

Клаус по закону није могао да потпише Лисабонски уговор док суд не донесе пресуду о жалби коју су уложили његови савезници из горњег дома парламента, Сената, тврдећи да ће уговор нарушити суверенитет чешке државе.

Клаус је од самог почетка био против Лисабонског уговора због тога што је сматрао да би њиме ЕУ била претворена у наддржаву с врло мало демократске контроле.

Пошто су лидери ЕУ прошле недјеље пристали да Чешка буде изузета из Повеље о основим правима, садржане у Лисабонском уговору, Клаус је казао да се више неће противити потписивању.