Независне новине: Комисије за буџет и финансије оба дома Парламентарне скупштине БиХ одлучиле су да предложе казне за 14 бх. институција које су се, по оцјенама ревизора, расипнички понашале тако што ће им буџет бити умањен идуће године.

Из комисије Дома народа предложили су смањење буџета за 30 одсто и то на ставкама намијењеним за трошкове репрезентације, горива и набавке аутомобила, док је приједлог комисије Представничког дома да казна буде умањење буџета за 10 одсто.

Како сазнајемо, ови приједлози, као и листа институција које су расипнички трошиле новац, биће усаглашавани па ће након тога бити предочени посланицима и делегатима а потом и упућени Савјету министара на реализацију.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Комисије за буџет и финансије Дома народа бх. парламента, казала је да и ревизори треба да утврде критеријум код оцјењивања јер једној институцији дају мишљење са резервом за ситни пропуст док другој дају исту такву оцјену за милионске пропусте у пословању.

Момчило Новаковић, посланик у Представничком дому, недавно је предложио измјене закона о ревизији, Савјету министара и о државној служби БиХ како би се повећала одговорност код трошења јавног новца.

"Изгледа да не функционише цијели систем. Ревизори се баве оцјењивањем рада бх. институција, послије их провјеравају парламентарне комисије и на крају посланици а резултата нема. Не знам да ли треба кажњавати цијелу институцију због трошкова за које су одговорни њени челници. Слажем се да се смањују трошкови за репрезентацију и гориво, али то не рјешава проблем нити је казна за одговорне људе", сматра Новаковић.

Он истиче да и ревизори треба да буду истински независни али и имуни на пропусте због којих кажњавају бх. институције.

Лазар Продановић, замјеник предсједавајућег Комисије за буџет и финансије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, напомиње да и у садашњем Закону о ревизију постоји могућност кажњавања институција.

Продановић је потврдио да још нису изабрали независну ревизорску кућу која ће провјерити пословање државних ревизора иако је то законска обавеза.

"Тачно је да смо закаснили са расписивањем тендера јер већ је крај октобра а треба урадити ревизију пословања Канцеларије за ревизију прије него се усвоји буџет за идућу годину. Покренули смо те процедуре и сада треба да се именује ад хок комисија од чланова комисија за буџет и финансије оба дома. Након тога изабраћемо независну ревизорску кућу", објаснио је Продановић процедуре којима се долази до извјештаја о пословању државних ревизора.

"Према закону, ревизори су дужни да сваких три мјесеца подносе финансијски извјештај. Добили смо тромјесечни и шестомјесчни извјештај", казао је Продановић.

У овим финансијским извјештајима не наводи се да је Канцеларија за државну ревизију потрошила око 225.000 КМ на куповину три нова пасата јер у извјештајном периоду није била завршена јавна набавка. Укупни планирани трошкови Канцеларије за ревизију ове године су већи за 674.443 КМ него прошле године, а сви расходи су у складу с планом због чега у комисијама није било проблема да ови извјештаји буду усвојени.