Дневни аваз: Платне листе министара у Влади ФБиХ за септембар, урађене по већ уобичајеном моделу тзв. аконтативне исплате, изазвале су прави хаос у сједишту федералне извршне власти у сарајевској улици Алипашина број 41.

Без одговора

Како сазнаје "Дневни аваз", сви чланови Владе ФБиХ добили су плаће по моделу Закона о остваривању уштеда, који наводи да плаће требају бити обрачунате на основу примања из децембра прошле године, умањене за десет посто. Тако су министри добили плаће од око 1.600 КМ, а премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић око 1.900 КМ!

Послије низа питања како се то десило, јер су министарске плаће само мјесец раније, упркос и тада важећем Закону о остваривању уштеда, износиле око 2.700 КМ, док су први људи Владе добили између 2.800 и 3.000 КМ, конкретан одговор није дошао. Као кривац је означена Административна комисија Владе, која заједно с Административном комисијом Парламента ФБиХ утврђује питање висина плаћа, па је тако на посљедњој сједници Владе у Мостару напрасно измијењен и састав и први човјек те комисије.

Мушић на челу

Умјесто министра правде Феликса Видовића, сада ће предсједник Административне комисије Владе бити министар за избјеглице Един Мушић, а њени чланови убудуће ће бити само министри!

Истовремено, чињеница је да сада министри имају плаће у рангу низа директора којекаквих управа и завода којима управља Влада ФБиХ, тако да је, између осталог, и то био један од аргумената јучерашњег опћег министарског незадовољства, али га нико од њих јавно за сада не жели коментирати.

Иначе, Влада је за наредну седмицу одгодила расправу о закону о плаћама, који би коначно на јединствен начин требао ријешити ово питање за цјелокупну администрацију у већем бх. ентитету, што је и једна из обавеза из стeнд-бaj аранжмана са ММФ-ом.

Stari i novi model isplate plaća

Функција септембар август
Премијер 1.900 KM 3.000 KM
Замјеници премијера 1.800 KM 2.850 KM
Министри у Влади ФБиХ 1.600 KM 2.600 KM