Дневни аваз: На сједници Фискалног вијећа данас у Бањој Луци договорено је оснивање сталне комисије за финансијску стабилност ради извршавања обавеза из 23. Писма намјере БиХ с међународним монетарним фондом.

"Закључком је основана и група за координацију фискалних статистичких података за праћење реализације стенд бај аранжмана сходно обавези из тачке 27. Писма намјере", саопћио је предсједавајући Вијећа министара и Фискалног вијећа Никола Шпирић.

Шпирић је казао да на Фискалном вијећу БиХ нико од његових чланова није упозорио да ће доћи до угрожавања станд-бy аранжмана с ММФ-ом.

"Немамо од федералног премијера и министра финансија упозоравајуће сигнале да би закључци Федералног парламента могли угрозити аранжман с ММФ-ом", прецизирао је Шпирић.

Договорено је да у року од седам дана државни и ентитетски министри финансија покушају доћи до сагласности везано за измјене и допуне Закона о дугу и гаранцијама.

Идуће године оштрији ефекти кризе

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић сматра да ће се ефекти глобалне економско-финансијске кризе у оштријој форми појавити у БиХ идуће године него ове.

"Неједнак је ниво економске кондиције у БиХ. Највећи проблеми појављују се код Федерације БиХ у вези са остваривањем социјалних права, јер се улази у социјалне реформе, али углавном сви нивои власти у БиХ ће имати извјесних проблема како би постигли равнотежу у својим буџетима'', изјавио је Шпирић данас новинарима у Бањалуци.