Дневни аваз: Вијеће министара БиХ данас је, на први пут одржаној "електронској" сједници, утврдило Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања Споразума о војном гранту између Вијећа министара Босне и Херцеговине и владе Републике Турске, саопћено је након сједнице.

"Електронска" сједница значи да је сваки министар пред собом имао лаптоп, а сви материјали били су у електронској форми.

Министарство одбране БиХ задужено је да Предсједништву БиХ у процедуру достави Приједлог основа за вођење преговора и Приједлог одлуке о прихватању овог споразума, Имплементационог протокола о финансијској помоћи и Логистичког имплементационог протокола између Министарства одбране БиХ и Генералштаба Републике Турске.

За потписника Споразума предложена је замјеница министра одбране за управљање ресурсима Марина Пендеш.

Споразумом о војном гранту предвиђено је да влада Републике Турске донира Вијећу министара БиХ 787.500 турских лира (TL), протувриједност у УС доларима, од чега ће 750.000 бити осигурано као материјал и услуге, а 37.500 као готовина.

Готовина се према Споразуму користи за курсеве војног особља Министарства одбране у Турској, трошкове особља које посјећује Турску ради унапређења билатералних односа и за друге сличне потребе.

Споразум ће имплементирати Министарство одбране БиХ, у име Вијећа министара, и Генералштаб Републике Турске, у име Владе Турске, а грант ће бити доступан од 2009. године.

Вијеће министара БиХ прихватило је Иницијативу за вођење преговора ради закључивања Уговора о зајму између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој за Пројект гасификације Средњобосанског кантона.

Вијеће министара одредило је делегацију за преговоре у саставу: министар финансија и трезора или овлаштена особа – шеф преговарачког тима, федерални министар финансија или овлаштена особа, министар финансија Републике Српске или друга овлаштена особа, федерални министар енергије, рударства и индустрије или овлаштена особа и директор БХ Гаса.

Министарство финансија и трезора након окончаних преговора у складу са законом доставит ће приједлог основа Вијећу министара БиХ на разматрање.

Овим уговором предвиђено је финансирање изградње око 40 километара високотлачног транспортног гасовода којим ће се омогућити снабдијевање природним гасом четирију опћина у Средњобосанском кантону – Травник, Витез, Бусовача и Нови Травник.

За реализацију овог пројекта Европска банка за обнову и развој издвојит ће 19 милиона еура с роком отплате од 15 година укључујући грејс период од три године. Пројект је алоциран на Федерацију БиХ и требао би бити окончан до 31. децембра 2011. године.

Вијеће министара БиХ, на приједлог Министарства комуникација и промета БиХ, донијело је Одлуку о успостави Државног комитета сигурности цивилног зракопловства Босне и Херцеговине.

Овом одлуком успоставља се Државни комитет сигурности цивилног зракопловства Босне и Херцеговине који координира сарадњу међу надлежним тијелима Босне и Херцеговине ради ефикасне примјене мјера, радњи и поступака зракопловне сигурности, превентивним дјеловањем те дјеловањем у ванредним и кризним ситуацијама.

Успостављањем Државног комитета сигурности цивилног зракопловства, Босна и Херцеговина испуњава међународне обавезе које је као чланица преузела од Међународне организације за цивилно зракопловство (ICAO) и осигурава досљедну примјену ICAO стандарда сигурности и препоручене праксе.

Вијеће министара БиХ донијело је Одлуку о издвајању 500.000 КМ из резерве буџета институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2009. Граничној полицији БиХ, у сврху адаптације уступљеног простора војних објеката за смјештај организационих јединица у Бијељини и Требињу.

Вијеће министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова, донијело је Одлуку о именовању Мирјане Николић за предсједника и Дарија Сандића и Сувада Џафића за потпредсједнике Комисије за координацију питања младих у Босни и Херцеговини.

Вијеће министара БиХ усвојило је Информацију Агенције за државну службу о именованим државним службеницима којима су истекли мандати и њиховом правном статусу.

У Информацији се наводи да је, закључно са 17. септембром 2009. године истекао мандат шестерици именованих државних службеника, међу којима су три руководиоца институција. Ради се о директору и замјеницима директора Агенције за статистику БиХ, директору и замјенику директора Института за акредитирање БиХ и директору Фонда за повратак БиХ.

У складу са закључком Вијећа министара БиХ са 78. сједнице, директор и два замјеника директора Агенције за статистику БиХ дужност ће обављати до окончања јавног конкурса.

Јавни оглас за именовање директора и замјеника директора Института за акредитирање БиХ такођер је већ проведен и припремљена је листа успјешних кандидата, а када је ријеч о Фонду за повратак, јавни оглас је расписан и конкурсна процедура је у току.

Агенција за државну службу у Информацији наводи и да је 1. јуна 2007. године истекао мандат секретару с посебним задатком у Министарству за људска права и избјеглице.

Руководећим државним службеницима, секретару на посебном задатку, престаје радни однос даном разрјешења од Вијећа министара, а не самим истеком мандата.

До тада остају на дужности с пуним обимом овлаштења и одговорности.

Вијеће министара БиХ усвојило је Програм могућности запошљавања и задржавања младих у Босни и Херцеговини (YERP) између Министарства цивилних послова БиХ – Вијећа министара БиХ и Уреда сталног координатора УН-а у Босни и Херцеговини, Развојног програма УН-а (УНДП), УНИЦЕФ-а, Популацијског фонда УН-а (UNFPA) и Међународне организације за миграције (IOM).

За потписивање овог документа овлаштен је министар цивилних послова БиХ Средоје Новић.

Ради се о програмском документу, укупне вриједности 5.999.985 америчких долара донаторских средстава, који ће бити провођен у наредне три године путем међународних организација (УНДП, УНИЦЕФ, UNPFA, UNV – Добровољци УН-а и IOM), у сарадњи с органима власти и цивилног друштва у БиХ.

Циљ Програма је повећање капацитета образовног система и локалних заједница за побољшање запошљавања младих, јачање капацитета јавних завода за запошљавање и цивилног друштва за израду и провођење одређених мјера за запошљавање младих те смањење негативног утјецаја неправилних миграција.

Програм је одобрио Одбор Фонда за миленијске развојне циљеве (MDG-F) у Неw Yорку.

Вијеће министара БиХ, на приједлог Министарства цивилних послова БиХ, усвојило је Правилник о измјенама и допунама Правилника о категоризацији спортиста на нивоу БиХ.

Измјенама Правилника у дијелу који се односи на категоризацију спортиста који су остварили значајне спортске резултате, умјесто награда за освојена мјеста на свјетском првенству, од 4. до 12., како је било раније, предвиђено је награђивање од 4. до 7. мјеста. 

Измјенама и допунама Правилника регулирано је да се спортска звања додјељују и на основу пријаве спортских савеза ентитета, кантона или појединаца, а не само на основу пријаве спортских савеза на нивоу Босне и Херцеговине.

Министарство цивилних послова додјељује спортска звања до 31. марта за протеклу годину, с тим да се приједлози достављају до 15. фебруара за протеклу годину.

Додаје се и нови члан према којем ће права заслужног спортисте, спортисте интернационалног разреда и спортисте савезног разреда појединци моћи остварити од 1. јануара 2010. године.

Вијеће министара БиХ задужило је сва министарства да у најкраћем року доставе приједлоге закона који су планирани Програмом рада Вијећа министара за 2009. годину, како би до краја године били упућени у парламентарну процедуру.