Независне новине: Бошко Томић, в.д. директора Завода за запошљавање РС, изјавио је да стање, када су у питању незапосленост и изгубљена радна мјеста, није алармантно у поређењу са другим земљама.

"У земљама Европске уније и другим земљама, евидентиран је далеко већи број незапослених него код нас посљедњих година, али с обзиром да код нас већ одраније постоји велики проценат незапослених, сваки позитиван потез на том пољу је добар и користан", казао је Томић.

Према посљедњим подацима, на евиденцији Завода је било укупно 141.064 незапослених и тај проценат је већи за шест одсто у односу на исти период прошле године.

НН: Колико је особа ове године нашло посао?

ТОМИЋ: Када је у питању број незапослених који су били на евиденцији Заводу за запошљавање, прошле године је њих 23.000 нашло посао, а ове године 17.743 особе, што је за око 5.000 мање.

Ни тржиште РС ни Завод не могу утицати на то и ја се надам да ће додатни програми које би требало активирати, допринијети да се број оних који се налазе на евиденцији Завода смањи и ублажи.

НН: Споменули сте програме које би требало активирати с циљем ублажавања броја незапослених. Можете ли рећи нешто конкретније? 

ТОМИЋ: Под тим пројектима мислим на мјере које је Влада РС предузела када су у питању радници у текстилној и кожарској индустрији. Велики број фирми је био заинтересован због тога што је Влада РС дала подстицај на извоз, плус то што је за сваког радника на мјесечном нивоу Влада РС издвојила по 50 КМ за плате. Због тих мјера ови радници нису дошли у Завод и нису остали без посла.

Мислим да у том правцу треба размишљати, на који начин стимулисати друге прерађивачке индустирије да радници из тих грана привреде не долазе на Завод за запошљавање а посебно мислим на прерађивачке капацитете који су значајни у РС.

НН: Да ли је у плану још таквих пројеката?

ТОМИЋ: Завод посредује да кадар који се тражи на тржишту обучавамо и запошљавамо. Сличне активности као у текстилној индустрији су биле и у пројекту запошљавања приправника, затим демоболисаних бораца гдје је њих око 2.500 нашло запослење. Тренутно имамо пројекат за повратнике који је при крају и у току којег би око 400 тих бораца требало наћи посао, као и пројекат Рома који финансирају свјетски фондови. То су мали помаци, али су вриједни и све то је у циљу стварања бољих услова у привреди.

НН: Докле се стигло с пројектом запошљавања приправника у РС?

ТОМИЋ: У оквиру тог пројекта је планирано запошљавање 1.200 приправника. Пројекат је почео прије годину дана и још није завршен и до краја године ћемо урадити анализу да видимо колико приправника је остало у радном односу. У претходним годинама је у радном односу остало око 80 одсто приправника и ми ћемо бити задовољни ако и ове године достигнемо тај ниво. Врло је значајно то што ће ти људи положити приправнички испит и стећи радно искуство чиме ће касније моћи да конкуришу на другим радним мјестима уколико не остану на том радном мјесту.

НН: Значи, још је рано говорити о новом пројекту запошљавња приправника с обзиром да прошлогодишњи још није завршен?

ТОМИЋ: Да, рано је говорити о новом пројекту јер прошлогодишњи још траје, али ћемо до краја године направити анализу да видимо успјешност и оправданост пројекта.

НН: Колика је стопа незапослених у РС у односу на ФБиХ и земље у окружењу?

ТОМИЋ: Стопа незапослености која се добије на основу укупног броја незапослених, запослених и радне снаге, код нас износи негдје око 35 одсто а стопа коју примјењује Свјетска банка се креће од 18 до 20 одсто. Стопа незапослености коју ми фиктивно водимо је око 35 одсто и таква је од 2000. године и ту нема већих осцилација.

Земље ЕУ имају ту стопу од пет и 12 одсто, а земље у окружењу имају сличну стопу као и код нас.

НН: Којих занимања има највише када су у питању незапослени и да ли има неких промјена у тој структури ове године?

ТОМИЋ: Квалификациона структура незапослених лица на Заводу је слична као и претходних година а највећи број незапослених, њих око 52.000, су квалификовани радници, затим 40.000 је неквалификованих, са средњом стручном спремом је 35.000 и задржава се прошлогодишњи ниво с малим осцилацијама.

НН: Када се може очекивати излазак из кризе и повећање запослености у РС?

ТОМИЋ: Криза је настала и у земљама много развијенијим од наше. Треба да се окренемо малим и средњим предузећима тако што ћемо улагати у прерађивачке капацитете. Ту првенствено мислим на производњу хране, пића и прераду дрвета односно онога за шта имамо ресурсе и људске капацитете. Имамо такве предуслове да можемо да производимо најбољу и најздравију храну, и треба томе да се окренемо.