БХРТ: “Према извјештају организације Transparency International, БИХ није направила никакав напредак у увођењу антикорупцијских реформи и нема стварне политичке жеље да то учини. БиХ има највећу стопу корупције у регији и то је оно што кочи економски раст. Судови су недовољно учинковити, и постоји много корупције на високим позицијама”, оцјењује D&B. 

“Мандат високог представника УН-а требао је истећи 2007. године, међутим тај је мандат засада продужен до новембра ове године. Разлог продужења мандата је што БиХ политичари нису успјели ријешити неке од кључних проблема као што су пуно усклађење са Дејтонским споразумом, ријешење статуса Брчко дистрикта и државне имовине. Канцеларија високог представника ће се затворити по предвиђањима идуће године, али и тада БиХ политичари неће имати потпуну аутономију, већ ће за међународна питања бити задужен специјални представник Европске Уније. Он неће имати тако велика права као што је имао ОХР, али ће имати утицаја на дипломатска, економска и политичка питања. Затварање ОХР-а бити ће велики корак за придруживање ЕУ и НАТО-у. Ипак, због тренутне ситуације у држави, прикључивање ЕУ може се очекивати тек за десетак година”, наводи се у публикацији D&B.

Услови пословања са предузећима из БиХ:

Минимални услови: акредитив

Препоручени услови: потврђени акредитив

Услови плаћања: одгода од 30-60 дана

Кашњења у плаћању: 1-2 мјесеца након уговореног рока

Кашњења у плаћању између домаће и стране банке: 1-2 мјесеца  

Према подацима из D&B-а, у најлошијем сценарију новац за издану робу инострано предузеће које послује са предузећем из БиХ може очекивати чак шест мјесеци након њезиног издавања. (60 дана одгоде + 2 мјесеца кашњења + 2 мјесеца кашњења банке да пренесе новац на рачун његове пословне банке), тврде аналитичари D&B.

Рејтинг се промјенио у само три државе – Данској, Сенегалу и Габону. У регији и даље највиши рејтинг има Словенија (DB2c), а слиједи ју Хрватска (DB3d), Албанија (DB4а), Македонија (DB4b), Србија (DB5a).

D&B-јев рејтинг земље указује на ризик склапања посла у одређеној земљи. Он даје информацију о потенцијалном кашњењу у плаћању извозног посла или пак о исплативости одређене инвестиције. Показатељи које D&B узима у рејтинг земље су: политички ризик, пословни ризик, макроекономски ризик те вањски ризик. Скала рејтинга је подијељена од DB1 што се сматра најмањим ризиком до DB7 што се сматра највишим ризиком. Сваки разред подијељен је на 4 квартила – а, б, ц и д. Рејтинг DB5c који има БИХ указује на високу ризичност пословања.