Доношењем уредбе о програму збрињавања вишка државних службеника, чија је израда у току, неће доћи до отпуштања великог броја радника запослених у органима државне управе у Српској.

Рекао је то министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац и додао да ће се овом уредбом утврдити права и обавезе оних који буду проглашени вишком.

– Законом је предвиђено да морамо имати овакву уредбу, али за сада немамо процјену колико има вишка радника. Доношење уредбе не значи да се спрема велико отпуштање – истакао је Липовац.

Српска има европски просјек

Администрација у БиХ укупно троши између 50 до 70 одсто буџетских средстава, посебно у Федерацији БиХ, гдје постоје министарства и на кантоналном и републичком нивоу. Република Српска, међутим, има много мање учешће јавне потрошње у оствареном БДП-у од свега 35 одсто, што је европски просјек. Од укупног броја запослених у БиХ, у јавној управи запослено је 11 одсто, односно око 105.000 људи.  

Према подацима Агенције за државну управу РС, у републичким органима управе, не укључујући полицију, запослено је 4.726 радника, а од тог броја 3.835 су државни службеници. Они су запослени у 16 министарстава, шест републичких управа и 26 републичких управних организација.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховац сматра да у управи тренутно нема вишка радника, те да се може говорити само о реформи кадра.

– Послије првог понуђеног материјала много тога је, на нашу интервенцију, измијењено и даље ћемо инсистирати да се избаци оно чиме нисмо задовољни. То се, прије свега, односи на то да сваки субјективизам код процјене квалитета било ког државног службеника буде избачен. Прва понуђена верзија је била катастрофална, а ова сада је много боља, иако и њом нисмо потпуно задовољни и тражићемо додатне измјене – истакао је Врховац.

Осим уредбе о критеријумима за проглашење вишка запослених у органима управе Српске, у Министарству управе и локалне самоуправе РС истичу да је у току и припрема правилника о збрињавању вишка државних службеника у управи РС.

– Када буде сачињен, правилник ће у форми приједлога бити прослијеђен Влади РС. Истим подзаконском актом биће прописан начин збрињавања запослених у републичким органима управе који буду проглашени вишком – кажу у Министарству.

Директор Агенције за државну управу РС Драгомир Кутлија каже да је прерано говорити о броју радника у администрацији  који ће бити проглашени вишком, као и о томе када би могло доћи до отпуштања и у којим државним органима.

– Закон о државним службеницима већ је утврдио права оних који буду проглашени вишком, а то су докуп стажа у складу са законом или отпремнина у складу са посебним колективним уговором – рекао је Кутлија, пише Глас Српске, а преноси портал capital.ba.