Ослобођење: Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић саопћио је након јучерашње сједнице државне Владе да су испуњени готово сви услови из Мапе пута за либерализацију визног режима. Он је истако како је још остало да се на наредној сједници, која ће се одржати прије краја септембра, донесе стратегија за борбу против прања новца, а да ће се до тада вјероватно ријешити питање локације сервера за размјену података из полицијских евиденција.

Биометријски пасоши

Усвојена је информација Министарства цивилних послова о активностима проведеним код надлежних органа и почетку издавања биометријских путних исправа као једног од кључних услова за либерализацију визног режима за бх. грађане. Министарство је задужено да, у складу са законом о путним исправама БиХ, донесе одлуку о почетку издавања биометријских пасоша. У информацији се наглашава да су институције свих нивоа власти у БиХ спремне за почетак издавања биометријских пасоша кориштењем побољшаног система документа у који су укључени сви органи из тзв. ланца идентитета у БиХ.

Шпирић ће организирати министарску конференцију како би замјеник министра сигурности БиХ и ентитетски министри унутрашњих послова постигли договор у вези с локацијом сервера за размјену података из полицијских евиденција.Вијеће министара БиХ утврдило је на јучерашњој сједници низ аката из обавеза наше земље дефиниране у Мапи пута међу којима и приједлог закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Овим законом оснива се Агенција чији је циљ превенција утјецаја корупције на развој демократије и поштивања основних људских права и слобода, као и утјецаја на подривање економског и привредног развоја БиХ, те свих осталих облика утјецаја на друштвене вриједности, као и за координацију борбе против корупције. Агенција ће бити независна  и самостална управна организација, која за свој рад одговара Парламенту БиХ.

Усвојена је и Стратегија за борбу против корупције и Акциони план за њено провођење за период од 2009. до 2014. Опћи циљеви Стратегије су смањење нивоа корупције, израда стратешког оквира и заједничких стандарда који ће се користити у БиХ, те јачање повјерења у институције власти на свим нивоима. Акциони план за провођење стратегије садржи више од 80 мјера које би надлежне институције БиХ требале провести до 2014.

Донесен је и Миграциони профил БиХ. Њиме ће Вијећу министара БиХ бити осигуран увид у кључне трендове у области миграција, а Министарству сигурности могућност израде квалитетних политика и усвајања квалитетних прописа. Истовремено, овим документом надлежним међународним организацијама бит ће омогућен потпуни увид у миграционе трендове у БиХ. Усвојена је стратега БиХ за борбу против криминала 2009.-2012. Донесен је и Државни акциони план борбе против злоупотребе опојних дрога. Стратешке области за период 2009.-2013. бит ће превенција, едукација, статистика и истраживање, лијечење, рехабилитација, ресоцијализација, смањење штете, смањење понуде и успостављање ефикасног система за борбу  против злоупотребе опојних дрога. Усвојена је и Стратегија реинтеграције повратника по основу Споразума о реадмисији.