Дневни аваз: “Европска комисија жели да Босна и Херцеговина испуни све неопходне предувјете како би био укинут визни режим. Тренутно, ваша земља не испуњава добро познате увјете и не може се наћи на листи земаља с безвизним режимом према ЕУ. Очекујемо од бх. власти да свој дио посла ураде што прије, како би европске институције могле донијети одлуку какву прижељкују и грађани БиХ и ми – казао је на почетку разговора за "Дневни аваз" актуелни министар вањских послова Словачке Мирослав Лајчак.

Он је за наш лист изнио неке детаље разговора које су протекла два дана водили министри вањских послова држава чланица ЕУ у Бриселу. Лајчак каже да су он и његове колеге те званичници европских институција оцијенили да БиХ не заостаје много за сусједима у испуњењу увјета за укидање виза.

Помоћ грађанима

– Забринути смо због ситуације у БиХ. Нема напретка у реформском процесу, проблеми су све очитији, а ми желимо да грађани БиХ знају и осјете да им желимо помоћи и олакшати, да их не дискриминирамо и да инсистирамо да државни органи БиХ ураде свој дио посла – рекао је Лајчак.

– Наша искрена жеља је да визе што прије буду укинуте грађанима БиХ. Очекујемо да бх. власти ураде оно што тражимо од њих – рекао је Лајчак.

Осврћући се на будућност Уреда високог представника (ОХР), он је казао да је ЕУ одлучна да се у тај процес уђе тек након потпуног испуњења пет циљева и два увјета.

– Након тога ОХР може бити замијењен Уредом специјалног представника ЕУ (ЕУСР) – навео је Лајчак.

Истиче и да је разговарано о промјенама Устава БиХ.

– Иако се тај процес не веже уз неке друге процесе, свима је јасно да је то питање свих питања. Нисмо говорили о роковима, али јесмо разматрали колико амбициозно међународна заједница треба ући у тај посао. Унутар ЕУ о томе се воде разговори с Американцима – пренио је Лајчак.

Упитан о томе разговара ли се већ о роковима у којима би се промјене Устава БиХ могле десити, Лајчак одговара негативно.

– Нисмо још у тој фази. Идуће недјеље сви смо у Њујорку и разговарат ћемо с Американцима о овоме. Свима је јасно да ЕУ и САД морају заједно радити на овом питању – наводи наш саговорник. Додаје и да су сви свјесни да овог пута "међународна заједница мора имати јасан и јединствен став".