Министарство финансија Републике Српске (РС) је током ове године започело процес израде нових и усаглашавања постојећих прописа из области рачуноводства и ревизије у складу са законодавством ЕУ.

У саопштењу из овог министарства се наводи да је овогодишњим активностима крајем 2008. године претходило покретање снажне кампање подршке процесу реформи финансијског извјештавања у јавном и приватном сектору.

“Активна улога Министарства подразумијева предлагање адекватних рјешења која треба да доведу до потпуног усаглашавања законске и професионалне регулативе у предметној области са релевантним директивама ЕУ, праћење промјена у међународним рачуноводственим и ревизијским стандардима за јавни и приватни сектор, јавни надзор над примјеном законске и професионалне регулативе”, наводи се у саопштењу.

Наводи се да то значи и сарадњу са домаћим и страним институцијама, тијелима и појединцима који својим ауторитетом и професионалном компетентношћу могу да допринесу даљем развоју рачуноводствене и ревизорске професије у РС.

“Једна од значајних, редовних активности Министарства огледа се у учешћу у припреми консолидованих финансијских извјештаја буџетских корисника, фондова и контролисаних ентитета јавног сектора, као и у надзору и контроли процеса припреме појединачних финансијских извјештаја корисника прихода буџета”, прецизира се у саопштењу Министарства финансија.

Резултати тих активности видан је кроз напредак у рачуноводству јавног сектора, остварен у релативно кратком временском периоду.Осим наведеног, у Министарству су току активности на припреми новог контног плана за буџетске кориснике, чија примјена ће у догледно вријеме омогућити пуну примјену Међународних рачуноводствених стандарда за јавни сектор и потпуну усаглашеност финансијских извјештаја буџетских корисника са тзв. “GFC” методологијом, односно ‘’статистичком основом финансијског извјештавања”.

“Наведене као и бројне друге активности Министарства, Српској ће несумњиво омогућити да у свом пословном окружењу и даље буде лидер у области финансијског извјештавања, како у јавном, тако и у приватном сектору”, наводи се у саопштењу,које преноси портал capital.ba.