Ослобођење: На основу прикупљених налаза и њиховог поређења са налазима из других земаља, аналитички постотак показује да у БиХ једемо приближно исту храну као у земљама Европске уније, изјавио је јучер директор Агенције за сигурност хране БиХ Сејад Мачкић. Он је додао како се на основу мониторинга око 4.900 производа за исхрану дошло до резултата којима можемо бити задовољни. Мачкић је ово изјавио на радионици о Систему брзог узбуњивања за храну и сточну храну (RASFF) која је одржана јучер у Сарајеву у организацији Агенције за сигурност хране у БиХ и Уреда техничке помоћи за размјену информација Европске комисије (TAIEX.

Праћење хране

Он је казао како је у протеклим годинама успостављена добра сарадња с РАСФФ системом путем којег Агенција прима обавијест о храни која је потенцијални ризик за здравље потрошача, а бх. стручњаци с друге стране, благовремено реагирају на упозорења. Путем овога система у неколико наврата наша земља је била упозорена о опасним производима по здравље људи, на што је брзо реагирано и спорни производи су брзо повучени. Мачкић је појаснио да је ријеч не само о систему брзог узбуњивања, него и о систему помоћу којег је могуће пратити кретање хране, посебно оне сумњиве.

"Познато је да је у 2008. било таквих 15 обавијести и благовремено смо реаговали,  обавијестили надлежне инспекторате оба ентитета и Владу дистрикта Брчко који су брзо подузели потребне мјере. Агенција за сигурност хране о томе је извијестила Европску комисију која је процијенила да смо то врло добро урадили", казао је Мачкић додајући да се ради о различитим производима из различитих земаља. У раду радионице учествовали су домаћи и страни експерти из Аустрије, Италије, Данске и Ирске, те представници ентитетских, кантоналних и опћинских инспектората. Директор Агенције за сигурност хране БиХ је истако да је радионица организирана уз подршку Европске комисије.

Заједнички циљ

Осврнувши се на досадашњи рад наше Агенције, представник Агенције за сигурност хране из Ирске Раyмонд Еллард ја казао да је било одређених потешкоћа кад примјене система брзог узбуњивања, али у свим тим кризним ситуацијама чланови бх. Агенције су примјерено реаговали.

"Наш заједнички циљ је заштита потрошача и зато су овакве радионице  корисне да се размијене искуства и заједнички ради на професионалном развоју", казао је Еллард.

На питање одакле најчешће потјечу производи опасни по здравље људи, Еллард је одговорио да то може бити из било које земље, те из било које компаније без обзира на њену величину.

"Ми никада не можемо предвидјети гдје ће се појавити одређени штетни производ, зато смо и успоставили РАСФФ систем путем којег добијамо обавјештења о таквим производима", казао је Еллард.