Дневни аваз: Босна и Херцеговина остварила је у јулу ове године укупни робни  промет с иноземством у вриједности од скоро 1,6 милијарди КМ, од чега се на извоз односи 509 милиона или 32 посто, а на увоз 1,82 милијарде марака или 68 посто.

У оквиру укупно оствареног вањскотрговинског промета БиХ у јулу, проценат покривености увоза извозом био је 47 посто – саопћио је на јучерашњој конференцији за новинаре Зденко Милиновић, директор Агенције за статистику БиХ.

Највише се извозили метали

У првих седам мјесеци ове године из БиХ се највише извозило у Хрватску, и то у вриједности од 562,4 милиона марака.Из исте земље највише се и увозило, и то у износу од 1,5 милијарди марака.У овом периоду највеће учешће у увозу остварено је у сектору минералних твари, док је највећи извоз забиљежен у подручју обичних метала.

Милиновић је саопћио и статистику вањскотрговинске размјене за првих седам мјесеци ове године.У том периоду остварен је извоз у вриједности од 3,64 милијарде марака, што је за 23,1 посто мање у односу на исти период прошле године.

У првих шест мјесеци 2009. остварени увоз у БиХ од 7,45 милијарди марака мањи је за 25,7 посто него у првој половини прошле године.

– У периоду од јануара до јула ове године, Босна и Херцеговина је у робном промету с иноземством остварила укупан трговински дефицит у вриједности од 3,9 милијарди марака, што је за 27,6 посто  мање него у истом периоду лани – објаснио је Милиновић.

Он је додао да је највећи дефицит у том, периоду остварен у одсјеку нафта и нафтни деривати од 711,7 милион, а највећи суфицит у подручју електричне енергије од 275,1 милион марака.