Независне новине: Јулска плата федералних парламентараца и чланова Владе ФБиХ биће враћена на ниво из децембра када је била између 1.400 КМ и 1.800 КМ и додатно умањена за десет одсто, поручили су јуче из Министарства финансија ФБиХ.

Тиме су ријешене недоумице да ли треба за десет одсто умањити децембарске или садашње плате, које након увећања из јануара ове године износе између 3.000 КМ и 3.300 КМ. Износ максималних умањених плата тако неће бити око 3.000 него око 1.600 КМ.

У Министарству финансија ФБиХ су казали да је завршен обрачун плата за све кориснике федералног буџета, те да је у току обрада у трезору, а плата би могла бити исплаћена у петак или понедјељак. Истичу да нема никаквих нејасноћа у примјени Закона о уштедама, који каже да се плате умањују за десет одсто у односу на оне из децембра.

Враћен кредит банкама

Министарство финансија ФБиХ јуче је отплатило око 153,9 милиона КМ кредита комерцијалним банкама и око 1,5 милиона КМ камата, саопштено је из овог министарства.

"Кредит је враћен новцем који је ФБиХ добила од ММФ-а. Синдикат банака чиниле су УниЦредит банка, Раиффеисен банка, Интеса СанПаоло банка и НЛБ Тузланска банка", пише у саопштењу.

Истакнуто је и да је Министарство уплатило и око 1,1 милион КМ за цивилне жртве рата за Сарајевски, Херцеговачко-неретвански, Ливањски и Западнохерцеговачки кантон, те трансфер за демобилисане борце Тузланског кантона.

"Завршени су јулски обрачуни за све кориснике буџета ФБиХ у складу с писмом намјере за стендбај аранжман с Међународним монетарним фондом и Законом о уштедама. Јасно је све. Плате ће бити умањене за десет одсто у односу на децембарски ниво", рекли су у Министарству финансија ФБиХ.

Након недоумица о смањењу плате, те ставова да Министарство финансија ФБиХ треба дати упуте, у овом министарству су рекли да није јасно само онима који не знају сабрати два и два, те да нема потребе давати икакве упуте јер су давно дате.

Премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић рекао је да се укупна примања из децембра умањују за десет одсто, те да ту нема ништа нејасно.

"Све је ограничено цифром коју је Парламент усвојио", додао је Мујезиновић.

Истакао је да он неће да ради за 1.600 КМ док премијери појединих кантона примају 4.000 КМ.

Сафет Софтић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ, казао је јуче да постоји колизија између Закона о уштедама и Закона о изабраним званичницима. По овом другом, тврди, коефицијент треба да утврде три административне комисије. Каже да није обавијештен о њиховој сједници.

"Министарство финансија ФБиХ треба да примијени закон како они мисле да треба. Они дају коначну ријеч", рекао је Софтић.

Миро Лазовић, делегат у Дому народа Парламента ФБиХ и замјеник предсједника Административне комисије овог дома, истиче да је збрку направила Влада ФБиХ након разговора са Синдикатом.

"Дошло је до промјена у односу на првобитну верзију Закона о уштедама. Дошло је до измјена члана 2 по којем се укупна маса умањује за десет одсто, тако да се не мора директно ударати на плате", додао је Лазовић.

Истакао је да изабрани дужносници морају сносити терет кризе, те да плате морају бити смањене. Напоменуо је да су плате посланика и делегата у децембру износиле око 1.400 КМ, министара 1.600 КМ, а премијера и челника оба дома парламента око 1.800 КМ.

Омер Ватрић, посланик у Представничком дому Парламента ФБиХ, сматра да Закон о уштедама треба да буде испоштован и нема ништа против да плата посланика буде умањена за десет одсто у односу на децембарску. Казао је да ће, ако се узме у обзир укидање рада у комисијама, смањење топлог оброка и паушла, примања посланика бити преполовљена.

Исмет Трумић, секретар Владе ФБиХ, казао је да ће дилема о начину обрачуна плата бити ријешена на телефонској сједници Владе ФБиХ, коју је најавио за јуче, те да очекује јединствен став за све кориснике федералног буџета. Међутим, нисмо успјели добити информацију да ли је сједница и одржана, а министар пољопривреде ФБиХ Дамир Љубић рекао је да њега нико није звао.

Иначе, за плате и накнаде око 7.200 упослених у органима државне службе који се финансирају из буџета ФБиХ у овој години планирано је око 205,4 милиона КМ.