Независне новине: Предсједавајући дисциплинских комисија Агенције за државну службу БиХ по једном ријешеном предмету добијат ће 300 КМ, док чланови имају право на накнаду од по 200 КМ.

Регулисано је ово одлуком Вијећа министара БиХ, које је у четвртак усвојило сет одлука о висини накнада за чланство у комисијама и управним одборима институција чији је оснивач државна влада. Висина мјесечних накнада износи од 535 до 800 КМ.

"Предсједавајући Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета добијат ће мјесечну накнаду од 800 КМ. Његови замјеници имаће по 700 КМ, а чланови овог одбора по 600 КМ мјесечно", утврдило је Вијеће министара БиХ.

Према усвојеним одлукама, предсједавајући Државне комисије за интегрирано управљање границом БиХ добијат ће мјесечну накнаду од 700 КМ, док члановима припада по 600 КМ. Секретар ове комисије зарађиват ће по 400 КМ мјесечно.

Предсједавајући Државне комисије за интегрисано управљање границом је министар сигурности, а чланови су представници државних министарстава и агенција задужених за заштиту границе.

"Предсједавајући Комисије за куповину објекта за смјештај амбасаде и мисије БиХ у Бриселу добит ће накнаду од 750 КМ мјесечно, а чланови по 550 КМ. Комисија је радила два мјесеца, те ће њени чланови укупно добити по 1.100 КМ, а предсједавајући 1.500 КМ", наведено је у одлуци Вијећа министара БиХ.

Одлучено је и да ће члановима радне групе за израду закона о сукобу интереса, које је именовала државна влада, бити исплаћивано по 535 КМ мјесечно.

Вијеће министара БиХ недавно је усвојило измјене Закона о плаћама, те сет одлука којима намјерава уштедјети око 40 милиона КМ годишње. Смањење плаћа и накнада био је услов Међународног монетарног фонда за закључивање стендбај аранжмана са БиХ.

Коментар предсједавајућег Вијећа министара БиХ и министра финансија БиХ Николе Шпирића, односно Драгана Вранкића, јучер нисмо успјели добити.

Лазар Продановић, замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ, сматра да чланови привремених комисија не треба да буду плаћени јер је то посао који раде током свог радног времена.

"Чланство у управним и надзорним тијелима треба бити плаћено, јер ако би то било бесплатно, имали бисмо проблем корупције. У случајевима када су изабрани или именовани дужносници чланови комисија и примају накнаду, онда је то класични сукоб интереса", рекао је Продановић.

Како је истакао, Комисија за административне послове парламента БиХ укинут ће накнаде за комисије парламента.