Независне новине: БиХ се налази међу земљама свијета чији платни биланс највише зависи од прилива новца од гастарбајтера, што због очекиваног пада ино-дознака представља значајну пријетњу економској стабилности државе, оцјењују домаћи економисти.

Према новом извјештају Свјетске банке, вриједност дознака из иностранства у БиХ износила је више од 2,7 милијарди долара (око 3,8 милијарди КМ по садашњем курсу), што износи 17,8 одсто бруто друштвеног производа (БДП) земље.

БиХ се по томе налази на незахвалном 14. мјесту у свијету и другој позицији у Европи, иза Молдавије којој вриједност дознака прелази чак трећину БДП-а. Од држава у окружењу, најближе су нам Србија и Албанија, са вриједности ино-дознака у односу на БДП од 13,9, односно 13,6 одсто, док значајно мању зависност имају Македонија и Хрватска са 4,5, односно 2,7 одсто.

Економисти упозоравају да је Свјетска банка снизила овогодишња предвиђања прилива дознака за земље у развоју, међу којима је и БиХ, очекујући глобални пад од 7,3 одсто у односу на лањски износ, док је раније пројектовала пад за пет процената. Највећи пад дознака из иностранства у износу од 15 одсто предвиђа се за подручје Европе и средње Азије. Песимистичније процјене, како наводе у Свјетској банци, долазе због мањка послова и погоршања економске ситуације у земљама које су мета емиграната у првој половини ове године.

Фуад Касумовић, замјеник министра финансија и трезора БиХ, сматра да вриједност дознака из иностранства у БиХ прелази 20 одсто БДП-а, указујући да наши гастарбајтери доста новца доносе у кешу, док званични извјештаји прате само приливе преко банака.

"Нема никакве дилеме да се глобална рецесија и смањење броја упослених и висине плаћа на Западу одржава на наше грађане који тамо раде, јер емигранти ће прије изгубити посао него домицилно становништво", указао је Касумовић.

Стево Пуцар, стручњак за макроекономију у Удружењу економиста РС – SWOT, потврђује да је БиХ јако зависна од ино-дознака, посебно што смо, каже, мала и отворена привреда с ниском конкурентношћу.

"Уколико би се оствариле пројекције Свјетске банке о паду дознака од 15 одсто за овај дио свијета, то би довело до пада потрошње наших грађана и погоршало стање у привреди", истакао је он.

Пуцар, међутим, указује да у првом тромјесечју ове године, према подацима Централне банке БиХ, није евидентиран пад текућих трансфера, којег највећим дијелом чине ино-дознаке, већ се, напротив, биљежи њихов благи раст.

"Тешко је процијенити каква ће кретања бити до краја године, али, судећи по досадашњем тренду, вјерујем да ће пад прилива, ипак, бити мањи од 15 одсто", казао је Пуцар.