Дневни аваз: Упркос најавама да ће бити потпуно обустављено плаћање рада у којекаквим комисијама које оснивају Федерална влада или њена министарства, само од почетка ове године усвојене су одлуке о формирању око 40 "радних тијела" у којима се уредно исплаћују накнаде њиховим члановима.  

Према посљедњој Владиној уредби која регулира ову област, сваки члан комисије има право на мјесечну накнаду у висини просјечне плаће у ФБиХ, што тренутно износи око 795 КМ, док максимално двоструки износ могу имати предсједници комисија "које имају изузетно сложене послове".  

Између осталог, скоро сва министарства и управе, па и сама Влада, формирали су посебне комисије за јавне набавке. Кога брига и за веома јасне процедуре именовања на одређене позиције када се и тај "посао" може наплатити, а посљедњи примјер је одлука о оснивању петерочлане Комисије за избор директора Филмског центра Сарајево.   

Међу новоформираним комисијама је и она за помиловања, у оквиру Министарства правде ФБиХ, затим за избор корисника трансфера за потицај и развој подузетништва, па за развој инсталација порезног система, за утврђивање "пловидбености"…

Један од ријетких позитивних помака је примјер Министарства науке и образовања, које је у одлуци о формирању Комисије за праћење образовне реформе јасно навело да накнаду не могу примати упосленици Министарства, јер рад у том тијелу спада у њихове свакодневне послове.